0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Među učenicima osnovnih škola ali i u vrtićima u BiH se pojavila šuga?!

Pored ove zvanične potvrde, roditelji tvrde da se isto oboljenje ovih dana pojavilo još i u nekoliko vrtića. U jednoj banjalučkoj osnovnoj školi registrovana je pojava šuge među učenicima, zarazne kožne bolesti koja izaziva svrab.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjoj Luci potvrdili su da su prošle sedmice obavili vanredan sanitarno-higijenski nadzor u jednoj školi, nakon što su od njih zaprimili prijavu o pojavi šuge.

U školi su zabilježena dva slučaja Scabiesa. U pitanju su djeca koja ne idu u isti razred – rekli su iz Doma zdravlja.

Napominju i da je sanitarno-higijensko stanje u školi zadovoljavajuće.

Pored ove zvanične potvrde, roditelji tvrde da se isto oboljenje ovih dana pojavilo još i u nekoliko vrtića. Podsjetimo da je prije samo mjesec dana šuga registrovana i kod učenika Gimnazije.

Šuga je parazitarno oboljenje, koje dovodi do karakterističnih promjena na koži, a liječi se preparatima po preporuci nadležnog doktora.

Ovu bolest građani uglavnom povezuju sa lošim higijenskim i životnim uslovima, pa su mnogi u nevjerici da se takva zaraza širi i u 21. stoljeću.

Ljekari ipak poručuju da je šuga i danas rasprostranjena širom svijeta, a od ove bolesti mogu oboljeti ljudi svih socioekonomskih nivoa, bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene.

Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smještaja, kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice su u visokom riziku od zaražavanja. Važno je istovremeno liječiti i članove porodice – navode iz Doma zdravlja Banja Luka.

Iz HES podsjećaju da dva puta godišnje obavljaju redovne sanitarno-higijenske nadzore u svim osnovnim i srednjim školama, prilikom kojih dostavljaju uputstva o djelovanju pri pojavi zaraznih bolesti. U slučaju pojave zarazne bolesti HES obavlja i vanredni sanitarno-higijenski nadzor.

Mjesec dana inkubacije

Simptоmi bоlеsti јаvljајu sе četiri dо čak šest nеdеljа nакоn zaražavanja, a za to vrijeme osoba nema nikakve tegobe, pa zarazu može lako prenijeti na druge. Šuga se obično širi dužim kontaktom kože na kožu, korištenjem odjeće, peškira ili posteljine koju koristi zaražena osoba.

Izvor: crna-hronika

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti