18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Meningokokom zaražena beba iz Tešnja stabilno i van životne opasnosti

Zdravstveno stanje dvoje djece koja su zbog infekcije meningokokom smještena na liječenje u Službi za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica stabilno je i ona se oporavljaju, kazala je jučer za “Dnevni avaz” Aida Buro, portparol te zdravstvene ustanove.

Nema epidemije

Prošlosedmični slučaj pojave meningokokne sepse, od koje je, kako je za naš list potvrdila Buro, u utorak umrla četveromjesečna beba iz Maglaja, u dobroj mjeri unio je paniku među bh. građanima.

Ipak, iz ove zdravstvene ustanove, u kojoj se nalazi dvoje djece – jedno iz Tešnja, a drugo iz Hrvatske koje je s porodicom nedavno stiglo u Zenicu, ističu da za sada nema straha od epidemije.

– Nažalost, beba je umrla od meningokokne sepse. U našu bolnicu dovezena je u utorak poslije podne u veoma teškom stanju. Ljekari su mi rekli da se meningokokna sepsa kod bebe brzo razvijala i da je umrla oko ponoći. Bila je isuviše mala da se njen organizam izbori – kazala nam je Buro.

Kada je u pitanju drugo dvoje djece, kod još jednog je prema kliničkoj slici potvrđena meningokokna sepsa, a kod drugog meningokokni meningitis, pojasnila je Buro.

U Domu zdravlja u Maglaju, odakle je dovezena beba, kao i u stanu njene porodice, izvršeni su epidemiološko snimanje i dezinfekcija. Pod posebnim nadzorom je 11 članova tri porodice i šest zaposlenika domova zdravlja iz tri grada.

Jedan kanton

Epidemiolozi u FBiH ističu da su u posljednje vrijeme slučajevi meningokokne sepse prijavljeni samo iz ovog kantona.

Nada Jokanović, šefica kabineta direktora Kliničkog centra Banja Luka, kazala nam je jučer da kod njih na liječenju nema oboljelih od meningitisa niti meningokokne sepse.
Trovanje krvi

Meningokokni meningitis je infekcija izazvana bakterijom Neisseria meningitidis koja uzrokuje upalu moždanih i ovojnica kičmene moždine. Meningokokna sepsa je trovanje krvi izazvano prodorom bakterija u krvotok i njihovim nekontroliranim razmnožavanjem.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti