9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

Merdić: Pitali su me samo šta sam vidio taj dan

Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, koje je SIPA jutros uhapsila pod sumnjom da su učestvovali u napadu na srpskog premijera Aleksanda Vučića 11. jula u Srebrenici, pušteni su na slobodu.

Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za Patriju potvrdio da je nakon petosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH pušten na slobodu.

“Ne znam šta će se dalje desiti. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem šta sam vidio taj dan u Srebrenici”, rekao je Merdić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su danas na području Jelaha četiri lica koja se dovode u vezu sa napadom na Aleksandra Vučića.

Kako su “Nezavisne” saznale iz izvora bliskih bezbjednosnim službama, privedeni su Mujo Dizdarević, Almir Merdić, Fahir Hadžan i Elvedin Himzić, svi iz Jelaha.

Inače, trojica od privedenih, Merdić, Hadžan i Dizdarević se nalaze na fotografijama koje je MUP RS nedavno objavio na svojoj internet stranici i koje je označio kao jedne od glavnih vinovnika napada.

Privedeni su prije privođenja obaviješteni da nisu uhapšeni već da se pozivaju na informativni razgovor zbog toga što se dovode u vezu sa napadom.

“Nezavisne” saznaju da je i Fahir Hadžan pušten na slobodu.

Inače, Merdić je prošle sedmice u izjavama za pojedine federalne medije kazao kako je bio u blizini Vučića, ali i tvrdio kako nema nikakve veze sa napadom na srbijanskog premijera i da je samo snimao cijelu situaciju.
Zanimljivo je i to da je do pomaka u istrazi i privođenja došlo samo dan prije posjete Predsjedništva BiH Srbiji, upravo na poziv Aleksandra Vučića.

Inače, juče je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Nezavisnom odboru predočio informacije o događanjima u Potočarima 11. jula.

Žika Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora, kazao je da je Nezavisni odbor od Vilića zahtijevao da objasni sve vezano za obezbjeđenje dolaska pape u BiH, koji je prošao dobro i da Nadzorni odbor informiše o događaju u Potočarima.

“To nije bilo nikakvo saslušavanje Vilića, nego smo htjeli da nas obavijesti o događaju i da nas upozna sa informacijama koje u ovom momentu ima, sa tokom istrage i tkako dalje”, rekao je Krunić.

Dodao je da je Nezavisni odbor, nakon razgovora sa Vilićem, donio zaključak da će nastaviti sa utvrđivanjem činjenica vezanih za ovaj događaj.

“Tražićemo pismenu informaciju od Direkcije za koordinaciju policijskim tijelima. Tražio sam te informacije i od Odbora za bezbjednost pri Savjetu ministara, jer Nezavisni odbor ne raspolaže informacijama, osim onog što dobija od nadležnih državnih organa. U skladu sa svojim nadležnostima ćemo vidjeti da li eventulano ima propusta i odgovornosti na strani rukovodilaca tih policijskih agencija na nivou BiH”, kazao je Krunić.

Inače, o napadu na Vučića u Potočarima danas bi trebao da raspravlja i Predstavnički dom parlamenta BiH, odlučeno je juče na proširenom kolegiju ovog doma. Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, rekao je novinarima da očekuje da će Predstavnički dom, kao i Dom naroda dati ocjenu ovih događaja.

Nezavisne Novine

Povezane vijesti

Najnovije vijesti