18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

MILIONER IZ TEŠNJA KOJI ŽIVI SVOJ BOSANSKI SAN: Od izbjeglice i zanatlije iz Njemačke dogurao do tvornica u kojima zarađuje ogroman novac

Kao izbjeglica Dženan Ajanović iz Tešnja je otišao u Hrvatsku. Nakon toga se preselio u Njemačku gdje je završio zanat, a da prežive, majka i on radili su i po nekoliko poslova. Tako počinje biografija jednoga od najimućnijih BiH poduzetnika koji je ušteđevinu koju je sticao u Njemačkoj trošio na opremu koju je slao u rodni kraj u kojem je po povratku pokrenuo zanatsku radionicu.

U biznis je ušao iz garaže od 40-ak kvadrata, a danas njegova kompanija Inox Ajanović na skoro 9000 kvadrata proizvodi elemente i konstrukcije od nehrđajućeg čelika te dizajnerske stolice koje se prodaju diljem Europe, a kojima ne odoljevaju ni svjetski multimilijarderi poput Romana Abramoviča.

Vodi Ajanović danas tri firme u kojima je zaposleno više od 200 ljudi.

”Tešanj smo napustili u ratu i otišli u Hrvatsku, tamo smo proveli godinu i pol nakon čega smo morali otići dalje, prvo smo došli u Munchen, a onda u Freiburg, tu smo i ostali”, otkrio je Ajanović u razgovoru za BiznisInfo u kojem je priznao kako su prvo boravili po izbjegličkim domovima pa tek onda dobili garosnijericu iz koje se on školovao postajući konstrukcijski menaničar medicinskih aparata.

Bavio se Ajanović i zanatom, no skromna zarada tjerala ga je da ide dalje: istovarao je kamione, zavarivao vinske preše, čistio po hotelima, bio čak i sobarica, a novac čuvao i kupovao sitne mašine i alate, radeći na vlastitoj viziji. Sanjao je da će jednoga dana imati tvrtku nalik ovoj današnjoj.

On i otac u Tešnju su radili postupno. Prvo su radili za slastičare, potom za bolnice, i sve to odrađujući poslove limarije, zavarivanja, popravljanja sitnih alata.

“Sve smo radili ručno, a sjećam se da tada još nisam imao ni rukavice. Nismo imali zaposlenika, bili smo samo nas dvojica, ali se moralo raditi da bi se moglo dalje ulagati, i tako smo radili i ulagali”, ispričao je Ajanović koji je 2000. pokrenuo svoju zanatsku radnju uz poticaj od 18.000 maraka kojega je dobio od Agencije za obnovu i razvoj njemačke vlade. Tim je sredstvima pribavio novu opremu, i opremio dodatni prostor, a tada stiže i prvi veliki projekt.

Za Bosnalijek su radili skladišne regale od nehrđajućeg čelika, nakon prvog velikog projekta uslijedili su novi, unosni projekti koji su doprinijeli razvoju Ajanovićeve firme u kojoj se s vremenom počeo zapošljavati sve veći broj ljudi. Prvi poslovi iz inostranstva Ajanoviću stižu 2005., a posao je procvat doživio tokom recesije u 2008. godini.

Uz pomoć Swiss import promotion programa švicarskog ministarstva ekonomije Ajanović obilazi brojne sajmove te ostvaruje mnoge kontakte s ljudima sa kojima i danas sarađuje, a danas Inox Ajanović radi štošta. U dvije smjene izrađuju hiljade komponenti i gotovih elemenata za svjetske lidere u proizvodnji kafe, medicinske opreme te u prehrambenoj industriji.

”Ono što mi radimo tu vrstu zavarivanja, poliranja i završne obrade rade samo tri firme u Europi”, otkrio je Ajanović svojedobno.

Nije se međutim na ovom biznisu ovaj bosanskohercegovački poduzetnik zadržao, s holandskim partnerom osnovao je firmu AP Atelier, specijaliziranu za proizvodnju dizajnerskih stolica brenda Bert Plantagie, u pogonima tvornice mjesečno se proizvode oko hiljadu stolica, koje se izručuju na njemačko, austrijsko, švicarsko i skandinavsko tržište.

Od proizvodnje stolica dogurao je Ajanović i do proizvodnje namještaja od masiva, a njegove dvije kompanije 95 posto svojih proizvoda izvoze, ostvaruju godišnji rast od 20 posto te promet od 14,5 miliona konvertibilnih maraka.

slobodna bosna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti