21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Misteriozni slučaj iz BiH zaintrigrirao lovce: Ko je poklao ovce – vukovi, šakali ili psi lutalice?

U selu Suvaja, koje se nalazi na području Općine Bosanski Petrovac, u noći sa 23. na 24. oktobar usmrćeno je 13 ovaca na imanju koje pripada vlasnici S. V.

Ovaj događaj se još istražuje. Iako je prema prvobitnim informacijama došlo do upada vukova u tor s ovcama, iz Lovačkog društva “Srndać” kažu kako je moguće da su štetu uzrokovali psi lutalice ili šakali.

“U ovome trenutku ne možemo sa sigurnošću reći šta se tačno dogodilo, jedino je sigurno da su ovce usmrćene i da je vlasnica pretrpila štetu”, kazao je Ado Ramić, predsjednik pomenutog društva.

Prema njegovim riječima, već duže vrijeme nije zabilježeno prisustvo vukova na ovome području, obzirom da se radi o životinjama koje žive u čoporima i nalaze se u neprestanim migracijama tokom kojih prelaze ogromna prostranstva.

“Događa se da tu i tamo zaluta neki vuk samotnjak, ali se ovdje radi o više životinja koje djeluju u čoporu”, kazao je Ramić.

Kako saznaju Nezavisne, postoji velika vjerovatnost da su štetu uzrokovali psi lutalice ili šakali.

Zanimljivo je da su šakali i vukovi smrtni neprijatelji, te da šakali napuštaju područja koja zaposjedaju vukovi i traže druge prostore za sebe.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti