3.5 C
Tešanj
Srijeda, 17 Aprila, 2024

Mladi biznismeni u općini Tešanj: Nova generacija izlazi na scenu

U općini Tešanj u posljednje četiri godine registrovane su 23 omladinske firme, od toga je samo jedna ugašena, ostale 22 i danas rade.

Sve te firme nastale su tokom projekta kojim Općina Tešanj podržava mlade poduzetnike u razvijanju njihovih poslovnih planova.

47 zaposlenih

“Općina je u ovim firmama finansirala zapošljavanje 31 radnika, dok su poduzetnici svojim sredstvima zaposlili 16, tako da je ukupan broj zaposlenih u ovim preduzećima 47”, kazao nam je Mirnes Dedukić, službenik za mlade u Općini Tešanj.

Tešanj je poznat po poduzetnim ljudima i firmama koje su među najboljim u BiH, zato nije ni čudo što ova općina ima cilj odgojiti novu generaciju uspješnih privrednika. Upravo za to su uspostavili jedan od najboljih modela podrške poduzetništvu mladih.

Naime, mladi poduzetnici svoje biznis-planove dostave Općini u zatvorenim kovertama pod šiframa, a Općina formira komisiju od istaknutih privrednika uključenih u Udruženje privrednika Biznis-centar Jelah, koji izaberu najbolje biznis-planove, koji kasnije dobiju mogućnost da pokrenu posao.

“Općina snosi troškove registracije firme, zatim troškove osiguranja vlasnika firme, sufinansiramo dio zakupa na tri godine itd. Praksa je da ne dajemo novac unaprijed, nego refundiramo troškove, jer ne želimo da se dese malverzacije ili nešto slično. Ne možemo dati nekome 10.000 maraka na račun i da dođe u iskušenje da zaluta”, kazao je Dedukić.

Gold projekat

U posljednje vrijeme Općina je počela da organizuje edukacije za mlade poduzetnike o tome kako napisati biznis-plan, nastoji da predavanjima iskusnih i uspješnih privrednika inspiriše mlade da se bave biznisom. Također, sa Gold projektom Švedske razvojne agencije Sida Općina Tešanj je organizirala edukaciju iz oblasti finansijskog poslovanja i odnosa sa bankama.

Uprkos činjenici da je evropski prosjek firmi koje propadnu u prve tri godine 80 posto, u Tešnju to nije slučaj, procenat preživjelih firmi u Tešnju je gotovo 100 posto.

PIŠE: Jakub SALKIĆ

Povezane vijesti

Najnovije vijesti