19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić ovogodišnji laureat nagrade „TRIFUN DIMIĆ“ u Srbiji

Mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić ovogodišnji laureat nagrade “TRIFUN DIMIĆ” u Srbiji. Na konkurs za ovogodišnju nagradu Trifun Dimić je stiglo nekoliko hiljada radova iz zemalja regiona na svim slavenskim jezicima, a žiri je radio u sastavu mr Jovan Mihajilo (predsjednik), posthumno, mr Nera Legac (član) i Stojan Simić Krpica (član).

Trifun Dimić, po kojemu je nagrada ustanovljena, rođen je 29. februara 1956. godine u Gospođincima. Živio je u Novom Sadu i radio kao stručni saradnik Kulturno-prosvetne zajednice Vojvodine, a preminuo je 13. septembra 2001. u Novom Sadu.

U svom književno – naučno opusu, između ostalih, izvajaju se prevodi knjiga sa vjerskom tematikom.

Naime, riječ je o prestižnoj nagradi koja se dodjeljuje u Srbiji, a koja je ustanovljena bez podrške Ministarstva kulture Republike Srbije i uopće vlasti, a temelji se na objektivnosti uređivačkog kolegija i nepristrasnosti po etničkom, vjerskom, političkom ili bilo kojem drugom pitanju, nego isključivo kriterija književno – estetičkih vrijednosti.

Ovogodišnji laureat nagrade “Trifun Dimić” je Safer Grbić, mladi bosanskohercegovački književnik. Grbić je apsolvent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta univerziteta u Sarajevu, a književnoj sceni Srbije poznat je od ranije, kada je proglašen za među deset najboljih mladih pisaca na Balkanu od strane 50. Organizacionog festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda, te ulaska u uži izbor za nagradu Timočka lira.

Dodjela nagrada treba biti održana u petak 03.10.2014. u biblioteci “Stevan Sremac”, Narodnih heroja 5, u Novom Sadu, u 19 časova uz odgovarajući kulturno-umetnički program.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti