7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Mladi volonter uspješno pružio pomoć pri traumatskoj amputaciji prstiju!

Rijad Širić, 16-ogodišnji volonter Crvenog križa Tešanj i kapiten ekipe prve pomoći, se 13.04.2015. našao u nezavidnoj situaciji.

Naime na putu ka treningu, primjetio je galamu u jednom dvorištu. Vidio je 3 osobe koje su se naizgled pripremale da zapale roštilj, od kojih je jedna nesretnim spletom okolnosti cijepajući sitne komade drveta amputirala 2 prsta svoje ruke. Potrčao je ka povrijeđenom, iskoristio svoju potkošulju da umota komadiće drveta kako bi pritisnuo ranu, te povrijeđenog savjetovao da podigne noge na njega i zagrli ga drugom rukom (položaj autotransfuzije).

Drugoj osobi je rekao da pozove hitnu i objasni šta se dogodilo, dok je trećem rekao da meso koje je bilo zamrznuto stavi u različite kese, te prste u odvojenu kesu i stavi ih između hladnih obloga, kao i da to sve sveže.

Hitna je došla u roku 3 minute, povrijeđeni nije obilnije iskrvario, a po našim nezvaničnim saznanjima prsti su prišiveni nazad i živci su ostali očuvani.

Vrijedi napomenuti da mladi Crvenog križa Tešanj svoje znanje o pružanju prve pomoći prenose vršnjačkim edukacijama sa generacije na generaciju iz jedinog razloga da budu vrsni humanisti. Ekipa Mladi Crvenog Križa Tešanj je izuzetno ponosna na Rijada i jako im je drago kada uspješno rade svoj posao tj ublažuju ljudsku patnju.

Mladi Crvenog Križa Tešanj

Povezane vijesti

Najnovije vijesti