21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Monstruozni zločini koji su uznemirili javnost: Stravična ubistva djece u BiH

Monstruozno ubistvo djevojčice Danke Ilić (2) u Srbiji podsjetilo je na stravične slučajeve koji su se desili u Bosni i Hercegovini. Ubistva Smaje Ćesira, Denisa Mrnjavca samo su neki od stravičnih slučajeva u kojima su žrtve nasilnika bili djeca i maloljetnici, a kojih je u našoj zemlji, nažalost, bilo u velikom broju.

Očuh i majka

Dječak Smajo Ćesir imao je samo tri i po godine kada je ubijen. Njegove ubice i zlostavljači dobili su 97 godina zatvora. Očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa osuđeni su na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od po 45 godina, a nana Munira Lipa na četiri i po godine zatvora.

Smajo je u februaru 2014. umro od posljedica monstruoznog premlaćivanja. Arnautović i Lipa su kontinuirano, od sredine decembra 2013., tukli malog Smaju u kući u Hadžićima. Očuh i majka su 25. februara 2014. pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama i kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali izazvali su krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Na tijelu dječaka pronađeno je više od 30 lakših i nekoliko težih povreda.

Ove godine navršilo se 16 godina od ubistva Denisa Mrnjavca. Denis je bio učenik drugog razreda gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu. Na povratku kući, 5. februara 2008. godine, u tramvaju garažnog broja 209, napala su ga tri maloljetna huligana iako nije ništa učinio.

Njega su napali tada 19-godišnji Berin Talić, Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirica (17). Dvije godine kasnije Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, a Lelović i Talić proglašeni su krivima za pomaganje tada maloljetnom Sikirici. Lelović je dobio 15, a Berin Talić četiri godine zatvora.

Semir Velagić iz Gornje Slapnice kod Kaknja osuđen je na 18 godina zatvora zbog nasilja u porodici koje je rezultiralo smrću njegovog dvogodišnjeg pastorka Ajnura Smole. Mali Smolo je brutalno pretučen jer nije prestajao plakati. Zlostavljanje dječaka od očuha monstruma trajalo je mjesecima, a vrhunac i teško povređivanje 4. novembra 2014. Tog dana, prilikom presvlačenja, Velagić ga je počeo šamarati, tako da je dječak zadobio izljev krvi ispod tvrde moždane ovojnice, da bi ovaj potom uhvatio Ajnura za majicu, digao ga s kauča i snažno bacio na betonski pod prekriven samo tepihom, na koji je dječak pao leđima, te zadobio teške povrede tjemena glave.

Zaklao mališane

Zločin koji je šokirao BiH, regiju, ali i širu javnost jeste trostruko ubistvo i samoubistvo koje se 13. decembra 2019. dogodilo u Bihaću. Admir Sović (37) svoje troje maloljetne djece u dobi od sedam, pet i dvije godine zaklao je na spavanju, a potom se objesio na ulaznim vratima kuće. Prije nego što je počinio gnusni zločin, svojoj supruzi je ostavio poruku da je “više nikada niko neće zvati majkom”.

Koliko je cjelokupna javnost bila zgrožena, pokazuje, između ostalog, i činjenica da je vlasnik kuće u kojoj su mališani živjeli, a koju je porodica unajmila, odlučio da će je sravniti sa zemljom.

Samo nekoliko dana prije ovog monstruoznog zločina, tačnije 8. decembra 2019., srednju Bosnu pogodila je nezapamćena tragedija kada je u Novom Travniku pijani vozač Nermin Rustempašić pokosio ženu i petero djece na trotoaru. Na mjestu su ostale mrtve majka i kćerka, Azra i Alma Hajrić, dok je troje djece teško povrijeđeno. Nermin Rustempašić osuđen je 2020. na 15 i po godina zatvora.

Pucao u dvoje djece

Nesad Djedović (42) iz tuzlanskog naselja Gornja Lipnica 28. septembra 2016., pucavši iz pištolja, usmrtio je sina Amara (7) i kćerku Melisu (11) te nakon toga pucao u sebe.

Djevojčica je podlegla na licu mjesta, dok su dječak i otac prevezeni u UKC Tuzla. I dječak i otac neposredno nakon tragedije davali su znake života, no dječak je ubrzo preminuo, dok je Nesad umro 30. septembra.

Bacio sina u provaliju

Kantonalni sud u Mostaru 2019. osudio je Milu Šimića iz Gruda na 15 godina zatvora za ubistvo tek rođenog sina, kojeg je bacio u provaliju. Novorođenče je, navedeno je u optužnici, glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo masovne povrede kostiju glave, usljed čega je nastupila smrt. Presuda je izrečena nakon što je Sud razmotrio i prihvatio sporazum o priznanju krivice, koji je Šimić sklopio s Tužilaštvom HNK.

Vojkana Bogojević iz Trnjana kod Doboja osuđena je na 10 godina zatvora za ubistvo bebe svoje mentalno zaostale kćerke Sanje, koju je navela da ubije i svoju drugu bebu, piše Avaz.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti