18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

MUP ZDK: Nakon opsežne istrage dva lica lišena slobode zbog izvršenog razbojništva nad ženom u Tešnju

Dana 10.09.2021. godine, oko 20,30 sati, u naselju Krndija, u Tešnju, od strane nepoznatog lica,  uz upotrebu fizičke sile, izvršeno je razbojništvo nad ženskom osobom D.F., rođenom 1950. godine, iz Tešnja, koja je prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela zadobila teške tjelesne povrede, životno ugrožavajuće.

Kako je utvrđeno, razbojništvo je izvršeno na način da je nepoznati izvršilac nenasilnim putem ušao u unutrašnjost stana oštećene, nakon čega je istu u hodniku stana fizički napao i nanio joj teške povrede u predjelu glave, usljed kojih je oštećena izgubila svijest.

U unutrašnjosti stana nepoznati izvršilac je izvršio premetačinu prostorija, odakle je sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi otuđio novac, zlato i druge vrijedne predmete.

Poduzimajući istražne i druge radnje usmjerene na rasvjetljavanje izvršenog krivičnog djela i  utvrđivanje činjenica i okolnosti pod kojima je isto izvršeno, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su, nakon izvršenog uviđaja, u svojstvu svjedoka saslušali više lica sa područja Tešnja i Doboja, te su na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici izuzeli snimljene materijale i sadržaje sa nadzornih kamera i sistema video nadzora postavljenih na širem području. Takođe su u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona poduzeli i druge radnje sa ciljem identifikovanja izvršilaca razbojništva.

Kao rezultat navedenih radnji i opsežnog operativnog rada na terenu, došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelom može dovesti lice D.M., rođeno 1997. godine, iz Tešnja, koje je dana 28.10.2021. godine, lišeno slobode na području Tešnja, te je nad istim u prostorijama Policijske stanice Tešanj zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH. Lice D.M. je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela za koje se tereti.

U sklopu naznačenih aktivnosti lišena je slobode i Č.J., rođena 1987. godine, iz Tešnja, nad kojom je takođe zavedena kriminalistička obrada zbog postojanja osnova sumnje da je počinila  krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH a u vezi sa članom 31. (Saučinitelj) Krivičnog zakona Federacije BiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Povezane vijesti

Najnovije vijesti