9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

MUP ZDK obezbijedio prisustvo policajaca u školama na području kantona

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u povodu tragičnih dešavanja u Republici Srbiji te učestalih objava na društvenim mrežama koje su vezane za vršnjačko nasilje a uznemirile su javnost u Bosni i Hercegovini, intenzivirala je aktivnosti koje se poduzimaju bez odlaganja sve s ciljem sprečavanja narušavanja sigurnosne situacije na području tog kantona, posebno u oblasti zaštite djece.

S ciljem unapređenja prevencije svih oblika devijantnog ponašanja i povećanja stepena bezbjednosti učeničkih populacija, Uprava policije MUP-a ZDK obezbijedila je prisustvo policijskih službenika u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola u vrijeme dolaska u školu te velikog odmora. Tom prilikom policijski službenici će boraviti i u školskim holovima kako bi preventivno djelovali na sprečavanju eventualnih incidentnih situacija, vršanjačkog nasilja i slično.

Svakodnevno se obavljaju razgovori sa menadžmentom škola te se uspostavljaju kontakti sa nastavnim i drugim osobljem, učeničkim populacijama i roditeljima s ciljem razmjene informacija, prepoznavanja, identifikacije i rješavanja bezbjedonosnih problema u školama, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Također, u toku je realizacija sastanaka rukovodilaca policijskih stanica sa direktorima osnovnih i srednjih škola s ciljem analize bezbjedonosne situacije, poduzimanja mjera i radnji na poboljšanju bezbjedonosnog ambijenta te organizovanja zajedničkih preventivnih aktivnosti, prenosi Avaz. 

– Naglašavamo da Uprava policije MUP-a ZDK u kontinuitetu provodi aktivnosti na prikupljanju bezbjedonosno interesantnih informacija o pitanju vršajnačkog nasilja, prikuplja i analizira informacije o vršnjačkom nasilju na društevnim mrežama te formira predmete koje nakon kompletiranja dostavlja u nadležnost i dalje postupanje nadležnim sudovima ili tužilaštvima – navodi se u saopćenju.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti