Na današnji dan rođen Abdulah Sidran

Na današnji dan rođen Abdulah Sidran

194
0
PODIJELI

Abdulah Sidran je pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Rođen je 02.10.1944. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine, itd. Do aprila 1992., kad je počeo rat u BiH, bio zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao “vodeći dramaturg”. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdeset-osmaškom”.

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut”, nagrađena je izuzetnim priznanjem, “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solzenjicin, Saharov, Havel.)

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo).

Za italijansko dvojezično izdanje, dobio nagradu “Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”, piše Historija.ba.

Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji (“Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu i Tešnju
Sidran je član ANUBiH. Ljubitelj je šaha i majstorski je kandidat.

Gospodinu Sidranu ispred redakcije Jelah.info! portala želimo sretan rođendan ;=)

Povezane vijesti:

               – Abdulah Sidran seli u Tesanj

               – VIDEO: U Centru za kulturu u Tešnju otvorena Sidranova soba

NEMA KOMENTARA