14.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Na međunarodnom festivalu oldtimera oduševio jelaški cadillac

U organizaciji Oldtimer kluba „Fojnica“ iz Fojnice je održan šesti međunarodni tradicionalni Oldtimer fest .Učestvovalo je 35 vlasnika sa svojim ljubimcima iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Mađarske i Srbije. Bilo je planirano da učesnici Oldtimer festa prvog dana festivala u defileu sa svojim ljubimcima idu do Prokoškog jezera, ali zbog vremenskih uslova promjenjena je ruta i išlo se do Deževica gdje je u restoranu „Luka“ priređen zajednički ručak i druženje do večernjih sati.

Na platou hotela „Stari grad“ u Fojnici je bilo planirano takmičenje iz spretnosti vozača, a takođe građani su trebali birati najvozilo. Vremenske neprilike su „krivac“ što to nije održano pa su nam organizarori kazali da su ovoga puta svi učesnici bili najbolji i imali najvozila. Oko podne kolona je krenula ka Kiseljaku, gdje su se na kratko zadržali a onda krenuli dalje do motela „Zigi“ u Han ploči, gdje je su uz zajednički ručak svim učesnicima uručene zahvalnice.

Prilikom izložbe oltimera najviše pažnje posjetitelja je privukao „kadilak“ iz 1967 godine vlasništvo Sinana i Šemse Huskić iz Jelaha. Kazali su nam da su ga kupili prije tri godine i da imaju račun kada je kupljen nov i da je vrijedio 8.500 USA dolara. Sada mu je vrijednost 30.000 eura.

Restaurirao sam ga u svojoj radnji u Jelahu. Bila je to posebna naruđba sa 4 vrata i ima klimu i prednju vuču.Troši manje nego ja, šali se Sinan i dodaje da troši 20 litara na sat i da je jačina motora 7.000 kubika i ima 200 konjskih snaga. Dobili smo dosta nagarada na ovakvim manifestacijama. U Fojnici je bilo predivno, kaže Sinan Huskić.

Veoma zanimljiv je bio i oldtimer marke „Buicik“ iz 1922 godine vlasništvo Rudolfa Adamka iz Mađarske, koji je nekoliko godina zaredom na manifestaciji u Fojnici bio najvozilo. Vozilo marke „mercedes“ iz 1983 godine čiji su vlasnici Mile i Radica Kelava iz Širokog brijega je takođe privlačilo pažnju posjetitelja. Radica je kazala da je iz ljubavi prema mužu ona u Njemačkoj zaradila taj automobil i da redovno u penzionerske dane obilaze ovakve manifestacije.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti