Na područiju općine Tešanj registrovano 99 klizišta

Na područiju općine Tešanj registrovano 99 klizišta

527
0
PODIJELI

Protekla tri dana težišne aktivnosti na poplavljenom području općine Tešanj vođene su u mjesnoj zajednici Šije na čišćenju i dezinfekciji objekata i terena, gdje su aktivno radile operativne snage civilne zaštite, te mještani i dobrovoljci iz drugih mjesnih zajednica.

Na čišćenju mulja i smeća intenzivno je radilo 5 radnih mašina, 4 kamiona, preko 20 traktora, 2 specijalne mašine za unutarnje pranje objekata, 3 cisterne za snabdijevanje vodom, 2 tima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj, 20 profesionalnih vatrogasaca i preko 150 dobrovoljaca. Očišćeno je i dezinfikovano 95 objekata, a započela je i aktivnost na čišćenju i dezinfekciji zemljišta oko objekata. U ovom području Općinski štab civilne zaštite juče je organizovao kuhanje i podjelu hrane za stanovništvo, a nastavljene su aktivnosti adekvatnog zbrinjavanja evakuisanog stanovništva. Podijeljeni su paketi hrane za 25 porodica i 72 paketa sa sredstvima za higijenu. Naredne aktivnosti u ovoj mjesnoj zajednici su sistemsko čišćenje ostalih površina i njihova dezinfekcija i stvaranje uslova da se stanje što prije normalizira. Tokom dana će biti završena dezinfekcija preostalih kuća u mjesnoj zajednici Šije.

Jutros do 08,00 sati prijavljeno je 99 klizišta.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnim kontaktima sa ugroženim područijima drugih općina i, u skladu sa potrebama i mogućnostima, dostavlja pomoć u vodi, hrani, sanitetskim i drugim sredstvima.

Općinski načelnik i ujedno komandant Štaba civilne zaštite Tešanj Suad Huskić i lično je koordinirao aktivnosti na terenu, te svakodnevno boravi na najugroženijim područjima radi što efikasnijeg organiziranja operativnih snaga civilne zaštite i pružanja pomoći stanovništvu u saniranju posljedica katastrofalne poplave.

Također je posjetio mjesnu zajednicu Kalošević i razgovarao sa četiri porodice čije su kuće poplavljene, kako bi im se pružila pomoć. Sa predstavnikom mjesne zajednice Kalošević posjetio je i obalu Usore koja je stradala u poplavi i razgovarao o načinu sanacije i dugotrajnijem rješenju u zaštiti od poplava. U mjesnoj zajednici Bobare-Drinčići-Blaževci s predstavnicima mjesne zajednice posjetio je bunar i klizište.

Tokom posjete povratničkim naseljima u Doboju – Ševarlijama i Pridjelu kroz razgovor sa građanima istaknuta je potreba za pomoć na uspustavi električne energije na vodovodu, kao i cisterne sa vodom za pranje i dezinfekciju objekata.

U posjeti općini Maglaj i Načelniku Maglaja razmijenjene su informacije o stanju na nastradalim područjima obje općine, a u okviru pomoći Maglaju danas će u naselje Kosova biti upućene ekipe za pranje i dezinfekciju kuća.

I dalje se ne može saobraćati magistralnim putem M-17 Maglaj – Doboj (u mjestu Kosova), pa se saobraćaj preusmjerava starim putem preko Ševarlija. Kako smo obavješteni, zbog preopterećenosti ovog regionalnog puta (R-465), saobraćaj teretnih vozila iz pravca Žepča propušta se svaki neparni sat po pola sata, a iz pravca Doboja ka Žepču svaki parni sat na pola sata. Za teretna motorna vozila večeras do 20 sati na snazi je obustava saobraćaja na navedenoj obilaznici. Putnička vozila saobraćaju bez ograničenja uz maksimalan oprez vozača.

Saobraćaj na dionici Crnog vrha na regionalnom putu RP-474 odvija se otežano zbog nastalih klizišta.

Lokalni putevi su prohodni uz preporuku vozačima za maksimalan oprez.

Uredno je snabdijevanje električnom energijom i vodom na područjima gdje je to moguće.

Voda iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Vodovod Ponikva je u funkciji, ali voda nije za piće, već isključivo za tehničkou upotrebu.

Telefonske veze uredno funkcioniraju, izuzev područja Šija, koji su vezani za centralu Matuzići.

Nakon katastrofalnih poplava opravdan je strah da je vodena masa pokrenula brojne mine koje bi sada mogle otploviti u područja koja do sada nisu bila ugrožena ovim eksplozivnim sredstvima.

Nastavlja se organizirano prikupljanje i distribucija humanitarne pomoći putem Prihvatnog centra Štaba civilne zaštite organiziranog u Vatrogasnom domu Tešanj. Molimo građane da svoju pomoć upućuju putem ovog centra ili organiziranih punktova, te da ne nasjedaju na pokušaje prevare kriminalnih pojedinaca koji pomoć pokušavaju prikupljati samostalno od kuće do kuće. Ova lica i pojave prijaviti Štabu ili policiji, kako bi se protiv tih lica poduzele odgovarajuće kaznene mjere.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

NEMA KOMENTARA