20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Na području Tešnja došlo do povećanja vodotoka Usore i Tešanjke

Zbog djelimičnog izlivanja rijeke Usore, u Kaloševiću, preduzete su mjere odbrane od poplava na mjestima gdje dolazi do izlivanja. Također, došlo je do izlivanja rijeke Tešanjke, na poljoprivrednom zemljištu u Medakovu i Novom Selu, te plavljenja poljoprivrednog zemljišta u Jelah polju. Za sada nema ugroženih i zaplavljenih objekata, navodi se u vanrednom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite o stanju na području ZDK-a, općine Čelić i Tuzlanskog kantona, danas do 13.00 sati.

Vodostaj rijeka Bosne, Usore i Tešanjke je povećan, s tendencijom daljeg blagog porasta. Vodostaj rijeke Usore iznosio je 301 cm (početak obavještavanje je na 290 cm). U 13.00 sati, imao je tendenciju opadanja, u odnosu na jutrošnja mjerenja.

Na području Tuzlanskog kantona u općini Čelić stanje se usljed kišnih padavina usložnjava.

Vodostaji rijeka Šibošnice i Gnjice je u porastu i prijeti izlijevanju. Lokalne rječice i potoci su se izlili iz svojih korita.

Poplavljeni su lokalni putevi, usljed čega je otežano odvijanje saobraćaja na velikom broju lokalnih i regionalnih putnih pravaca. Saobraćaj se najčešće odvija jednom trakom uz veliki oprez.

Najveće probleme stanovništvu zadaju bujični potoci, koji su se već izlili na poljoprivredno zemljište, i iz sata u sat ugrožavaju i stambene objekte.

Najteža situacija je u naseljima: Brnjik, Drinjača, Nahovica, Šibošnica i Čelić.

Takođe, prijavljeno je 20 klizišta, koji ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte. Jedinice Civilne zaštite su na terenu i prate situaciju. Preduzimaju se odgovorajuće mjere zaštite i spašavanja stanovništva i njihove imovine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti