Naila Solo iz Jelaha, niže međunarodne uspjehe: Nakon zlatne medalje u Tunisu,...

Naila Solo iz Jelaha, niže međunarodne uspjehe: Nakon zlatne medalje u Tunisu, osvojila prvo mjesto i u Londonu

720
0
PODIJELI

Naila je bila jedina predstavnica BiH na ovogodišnjem TeenEagle takmičenju u Londonu na kojem je učestvovalo 600 učenika iz 40 zemalja

Tradicionalno TeenEagle takmičenje, koje je ove godine od 12. do 16. oktobra održano u Londonu, ustvari je međunarodno takmičenje iz oblasti engleskog jezika. Kad kažemo “iz oblasti engleskog jezika”, znači da se ne radi samo o takmičenju iz pukog poznavanja engleskog jezika, pojasnila nam je Naila: “Cilj takmičenja jeste da promoviše ideje zajedničkog identiteta, te zdravog takmičarskog duha kao i da podstiče mlade da ulažu i prenesu steknuta znanja u svoje lokalne zajednice”.

TeenEagle je takmičenje koje se svake godine godina odvija u dvije runde, kvalifikacionoj (online) rundi, te na globalnom nivou, u finalu, u glavnom gradu Velike Britanije. Naila Solo je zlatnu medalju osvojila u konkurenciji 600 učenika iz 40 zemalja kako bi prestavili svoje države.

Osvojila zlatnu medalju i u Tunisu

No, zlatna medalja u Londonu nije jedini ovogodišnji međunarodni uspjeh jelašanke Naile Solo (18), inače jedne od najboljih učenica sarajevskog Richmond Park College. Ona je briljirala i na takmičenju “I-FEST2”, koje je održano u junu ove godine u Tunisu, kada je –zajedno sa učenicama Merjem Mihaljević i Lejlom Alibegović – takođe osvojila zlatnu medalju. “I-FEST2” je inače međunarodno takmičenje iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, inženjeringa i multimedije. “Cilj organizovanja ovog takmičenja je inspirirati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta” – istakli su iz organizacionog odbora takmičenja. Tokom pet dana na takmičenju je predstavljeno više od 250 projekata na kojima je radilo više od 1.000 učenika iz Kanade, Brazila, Malezije, Tunisa, Češke, Meksika, Ukrajine, Južne Afrike i brojnih drugih sa svih kontinenata. Naila Solo oduševila žiri i osvojila zlatnu medalju sa autorskim projektom iz oblasti inženjerstva i IT-a pod nazivom “XEXA uv – facemask sterilizer”. “To je kompaktni i portabilni uređaj koji pomoću ultraljubičastih zraka, za samo 30 sekundi, dezinficira masku i produžava joj uporabni vijek”, kaže Naila.

Putuje na konferenciju u Italiju

Krajem oktobra ove godine, zajedno sa učenicima iz Richmond Park College-a Sarajevo i Katoličkog Školskog Centra Banja Luka, Naila Solo putuje na konferenciju u Italiju koju organizira ISOF institut u Bolonji, a tema je “Minerali u školama” (RM@Schools). Konferencija će okupiti 20 partnera iz cijele Evrope – raznih instituta, univerziteta, škola, organizacija za popularizaciju nauke itd.

“Mi smo uvjereni da naša domovina jedinstvena. Želimo da predstavimo geološke unikatnonsti i bogatstva Bosne i Hercegovine. Riječ je o mnogo lijepih i perspektivnih zaliha prirodnih sirovina koje imamo. Cilj nam je, dakle, da to promoviramo na ovoj konferenciji. Za to smo se uspješno pripremili zahvaljujuću odsjeku PMF-a Banja Luka i Federalnom zavodu za geologiju”, kazala je na kraju Naila Solo za naš portal.

NEMA KOMENTARA