20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Najavljeno gašenje FB i Instagrama u Evropi, šta bi to značilo za bh. privredu?

Proteklih dana se raspravlja o gašenju META-inih servisa u Europi, odnosno o potpunoj zabrani Facebooka i Instagrama.

Naime, epilog je to “rata” koji se vodi između Europe i SAD-a zbog toga što Facebook i Instagram šalju podatke SAD-u, a EU itekako strahuje od nadzora podataka, što potvrđuje činjenica da je Sud pravde EU poništio dva dosadašnja sporazuma s SAD-om.

Šefica irskoga Povjerenstva za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon je ranije izjavila kako će “vrlo vjerojatno” donijeti konačnu presudu posljednjem Facebookovu legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD prije nego što EU i SAD uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

Ona je također istakla da ni pod koju cijenu ne planira odustati od provedbe europskih zakona o zaštiti podataka i privatnosti.

META je priopćila da bi takva odluka mogla ugasiti njezine usluge u Europi, a koje obuhvaćaju Facebook i Instagram.

“Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi”, navodi se u priopćenju META-e.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je izjavio za portal Akta.ba da smatra da Mark Zuckerberg, vlasnik Mete ne bi to uradio.

“Ono što se meni čini je da je inflacija doprinijela rastu troškova tih platformi, pa se vlasnik opredijelio da uvede plaćene usluge za one korisnike koji imaju posebne želje. U BiH smo se navikli koristiti FB i Instagram platformu u međusobnoj komunikaciji sa familijom i prijateljima, te za poslovne potrebe tako da bi gašenje navedenih platformi bio ozbiljan problem za pojedince i firme”, rekao je Pavlović.

S obzirom da su se pojedinci i kompanije dobro snašle u korištenju internet platformi Pavlović smatra da bi morali tražiti alternativne oblike internet komunikacije ili platforme.

“Ukoliko bi došlo do gašenja ovih platformi u BiH, smanjenje poslovnih aktivnosti i prometa bi se osjetilo, sasvim sigurno u obimu rada i poslovanja”, mišljenja je on.

Damir Bećirović ekonomski analitičar i profesor u Tuzli smatra da to što je META uputila prema Europskoj komisiji dio je pritisaka.

“Sasvim je normalno da u svijetu globalnog biznisa, gdje velike firme po svojim prihodima imaju snagu manjih država, dolazi do ovakvih pritisaka. Mislim svakako da Facebook ne želi izgubiti tržište Europe i Europske unije i da to nije realno. Ali, pretpostavimo da se to dogodi, što bi to značilo za bh. privredu. Sigurno, ne previše i to zbog niske razine oglašavanja bh. firmi. Općenito bi nanijelo štetu, ali ne bi došlo do nekog radikalnog pada prodaje, prometa, odnosno ne bi previše utjecalo na oglašavanje tih društvenih mreža u BiH”, kazao je Bećirović.

 

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti