23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Najjači ovan Osmana Mularifovića iz Tešnja

Na platou Vučje planine kod Teslića, tokom proteklog vikenda, u organizaciji Turističke organizacije opštine Teslić i Opštine Teslić, održana je 19. tradicionalna turističko-privredna manifestacija „Ovnovijada 2014“, koja je okupila veliki broj posjetilaca iz BiH, Srbije i Crne Gore.

U sklopu manifestacije, pored zabavnog i takmičarskog dijela, nastupa članova Kulturno-umjetničkog društva „Naši običaji“ Teslić, u nastojanju da se oživi stočarska proizvodnja ovih krajeva, organizovana je jednodnevna izložba ovaca i sira, a za najbolјe ocijenjene izlagače i proizvođače bile su obezbijeđene bogate nagrade.

Tokom drugog dana manifestacije, održan je turnir u malom nogometu na kojem je učešće uzelo 12 ekipa. Prvo mjesto pripalo je ekipi „Krivaje“ koja je u finalnom meču savladala ekipu „Očauša“.

Pobjednik ovogodišnje „Ovnovijade“, kao i prošlogodišnje, bio je ovan vlasnika Osmana Mularifovića iz Tešnja, koji je u finalnoj borbi savladao ovna vlasnika Smaje Ćelinke.
Prema ocjenama komisije, tokom izložbe ovaca, priznanja su pripala izlagačima: Šabanu Musiću u kategoriji priplodnih ovaca, Spasuju Paniću u kategoriji dvizica, Selvedinu Mekiću u kategoriji podmladka i Hrustanu Kadriću u kategoriji priplodni ovnovi. U proizvodnji sira, među 11 proizvođača, najviše ocjene dobio je sir Selvedina Mekića, dok je specijalna nagrada za tehnologiju u proizvodnji sira pripala individualnom polјoprivrednom proizvođaču Branku Tešiću.

– Ovo je prilika da se pokaže šta posjeduje općia Teslić, koji su njeni kapaciteti, ne samo u turističkom smislu, nego i pogledu polјoprivrednih, odnosno stočarskih kapaciteta – rekao je Milan Miličević, načelnik Općine Teslić, dodavši da „Ovnovijada“ nije samo borba ovnova, nego smotra svih proizvoda koji su vezani za stočarsku proizvodnju.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti