22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Nakon 39 hiljada eutanaziranih svinja – je li došao kraj afričke kuge?

Republika Srpska će u narednim danima odjaviti prisustvo afričke svinjske kuge u nekoliko općina. Do sada je u ovom bh. entitetu eutanazirano oko 39.000 životinja, od čega u Semberiji 80 posto. Na drugom sastanku Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge, održanom u Bijeljini, istaknuto je da je posljednje dvije sedmice manje pozitivnih slučajeva, ali nema prostora za opuštanje.

“Ministarstvo poljoprivrede će u narednih nekoliko dana i službeno ‘odjaviti’ prisustvo AKS u pojedinim opštinama – Modriča, Doboj, Ribnik i Čajniče, s obzirom na to da u ovim opštinama u prethodnom periodu od 20 dana nismo imali novih slučajeva”, rekao je Njegoslav Lukić iz resora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Apelovano je na MUP da se pojača kontrola prometa životinja. Ekspertska grupa je analizirala efektivnost mjera koje su donesene prije tri sedmice (omogućeno premještanje životinja iz farmi sa visokim biosigurnosnim nivoom na klanje, odnosno, na druge farme), te se, kako navode, njihova efektivnost pokazala značajnom.

“Imamo podatke da je u ove tri sedmice prometovano 4.721 svinja i oko 90 posto tih grla je upućeno na klanje. Radi se o životinjama prve kategorije, to su tovljenici od 80 do 130 kg i na taj način smo dali mogućnost da se to meso iskoristi, a ne da farmeri čekaju virus afričke kuge”, naveo je Lukić.

I dalje je najkritičnija situacija u Semberiji. U ovom trenutku nema otvorenih žarišta. U budućnosti, ko bude želio da drži svinje, morat će ispuniti određen nivo biosigurnosnih mjera, koje će biti definirane novim pravilnikom. Do 15. septembra se očekuje dolazak donacije iz Kine u vrijednosti od dva i po miliona KM. Riječ je o opremi za laboratorije, odnosno 10 PCR uređaja sa komplet dijagnostikom, zaštitnim odjelima, rukavicama, maskama i slično.

“Najveće širenje bolesti je nelegalnim transportom, tako da i ovaj sastanak je sazvan da bi se smanjio nelegalan transport svinja i poboljšale biosigurnosne mjere”, ocijenio je Vladimir Milijević, glavni veterinarski inspektor RS.

Pravilnikom je definirano da je 40 dana od izbijanja AKS i završenih svih mjera na tim domaćinstvima, moguće ponovno naseljavanje farmi, ali postoje određeni uslovi za to – farma treba da se naseljava postepeno. Virus će, očekuje se, trajati još duže vrijeme.

“Moramo biti dodatno spremni za pojave ponovo ovog virusa, jer kad pogledamo, svi koji su se sretali, već su naišli na iste probleme koji su bili na početku, znači, moramo nešto da promijenimo“, rekao je Drago Nedić, predsjednik Ekspertske grupe.

Kada je u pitanju vraćanje životinja na imanje, naveo je kako je ključna stvar procijeniti da li je realno da se bolest opet pojavi na tom imanju. Odnosno trebaju se provjeriti uslovi na farmi, kakve su mjere provedene te kakvo je okruženje.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti