37.2 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Nakon 70 godina gradska biblioteka dobila svoju “kucu”

Općina Tešanj od danas je bogatija za novu gradsku biblioteku. Načelnik općine Tešanj Suad Huskić i direktor Turske agencije za saradnju i razvoj TIKA Huseyin Šanli, svečano su otvorili zgradu Opće biblioteke. Projekat su zajednički finansirale Općina Tešanj i Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Općina Tešanj je kroz historiju poznata po svom bibliotekarstvu, međutim sve do sada tešanjska Biblioteka nije imala svoje vlastite prostorije. Ukupna vrijednost projekta, od ideje do izgradnje zgrade, iznosila je 1.119.750 KM, a sva sredstva su osigurale Općina Tešanj i Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj. TIKA je finansirala radove na projektu u vrijednosti od 516.750 KM, dok je Općina Tešanj izdvojila ostatak sredstava u vrijednosti 603.000 KM.

“Koliko mi je poznato, ova naša Biblioteka je jedina gradska bibilioteka koja je sagrađena u posljednje vrijeme u BiH. Općina Tešanj je kroz historiju poznata po svom bibliotekarstvu, međutim sve do sada Tešanjska biblioteka nije imala svoje vlastite prostorije. Ideja za izgradnju zgrade Biblioteke javila se 2007. godine na prijedlog direktora Biblioteke Esmira Bašića. Od tada, općinske adminsitracije u dva mandata su uložile napor i, evo danas imamo savremenu biblioteku na ponos svih građana Tešnja. Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su učestvovali u izgradnji Biblioteke, posebno donatorima iz Turske”, kazao je tom prilikom Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

Tešanjska Biblioteka je sa svojim bogatim knjižnim fondom značajan i nezaobilazan izvor za istraživanje svih nauka. Biblioteka se posebno ponosi zbirkom izrazito raritetnih djela čiji fond broji ukupno 2000 rijetkih knjiga. Najstarija štampana knjiga je iz 1605. godine, a među najdragocjenijim su i najstariji rukopis na arapskom jeziku koji potiče još iz 1417. godine, te najstariji rukopis na turskom jeziku iz 1560. godine. Posebno je zanimljivo što Biblioteka sadrži knjige koje su nastale prepisivanjem u Tešnju, između ostalog i u tešanjskim medresama.

Zgrada savremene Biblioteke bit će dostupna svim istraživačima, studentima, učenicima, profesorima i ostalim ljubiteljima knjige.

Biblioteka je simbolično otvorena na ovaj dan kada se obilježava i kao Dan Općine Tešanj i Dan oslobođenja od fašizma.

Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti