13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Nakon lišavanja slobode sarajevskog šefa podzemlja, počele “padati domine”

Hapšenje Šmrka, odnosno Admira Arnautovića, i sve ono što je uslijedilo nakon toga pokazalo je umreženost kriminala i policijskih i pravosudnih struktura.

Preciznije, današnjim hapšenjem njegovog advokata Zlatka Ibrišimovića tužilački tim, koji radi na raspakivanju Sky aplikacije, uspio je skoro zatvoriti cijeli mafijaški krug organiziranog kriminala. Presječeni ‘informacioni kanali’

Šmrk, osim što je menedžer reperskom duu Jali Bratu i Bubi Corelliju, važi i za jednog od brutalnijih likova sarajevskog podzemlja piše Klix.

On je priveden 20. septembra po nalogu Tužilaštva BiH. Hapšenje Šmrka uslijedilo je nakon raspakivanja upravo Sky aplikacije.

Šmrk se sumnjiči da je u nekoliko evropskih i južnoameričkih zemalja organizirao grupe kupovao i prodavao drogu. Uglavnom kokain, speed i marihuanu.

Nakon njega ‘pao’ je niz ljudi koji čine skoro savršen krug mafijaškog djelovanja.

Uz Šmrka su tako pali i neki njegovi bliski saradnici kao što je Adnan Maglić.

Zajedno s njim uhapšen je i pripadnik DKPT Fahrudin Gačanović koji je radio i u SIPA-i i bio vozač glavnog inspektora Vahidina Šahinpašića.

Dakle, Šmrk je u jednom danu ostao bez bliskog saradnika, ali i bez važnog policijskog izvora koji ga je snabdijevao ključnim informacijama.

Na presjecanju ‘informacionih kanala’ Šmrka radilo se i danas. Tako je pao pripadnik MUP-a Amer Selak koji je Šmrku također odavao informacije. Prije Selaka, uhapšen je i inspektor MUP-a Adis Prašović, koji se također povezuje sa Šmrkom.

A, danas je Šmrk ostao i bez advokata Zlatka Ibrišimovića koji mu je navodno pomagao i prao pare.

No, tu nije kraj. Kad su počele padati domine.

Domine su možda počele padati nakon što je u Sky prepiskama pronađeno ime državne tužiteljice Diane Kajmaković. Ona je ekspresno smijenjena, a navodno je i njen grijeh saradnja sa Šmrkom. Zbog toga je na kraju završila i na crnoj listi SAD.

Time je faktički razbijena ogromna mreža u čijem centru je bio Šmrk. Oko njega su bili njegovi najbliži sradnici. drugi krug činili su policijski službenici koji su mu odavali informacije važne za njegov ‘posao’. U trećem krugu je advokat koji mu je pomagao da svoj ‘biznis’ uvede u legalne tokove. A u četvrtom ‘sigurnosnom prstenu’ bili su državni tužioci koji su pokrivali kriminal.

No, da bi krug bio savršen, odnosno kriminalni mozaik do kraja posložen, potrebno je ispitati špekulacije sa sve više konkretnih indicija da je Šmrk iza sebe imao i neke druge strukture – one obavještajne.

Dugo se već špekulira da je Šmrk djelovao i uz pomoć obavještajaca koji su mu davali impute, ali i štitele njega i njegovu grupu od raznih ‘mjera’. Zauzvrat su imali batinaša koji im sve usluge masno plaća narko-parama.

No, sad je na tužiocima da ukoliko ima dovoljno dokaza, zatvore savršen krug, prenosi crnahronika.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti