18.8 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

Nana Džemila posti u 97. godini: Lakše mi je sada nego kada sam bila mlada

Nana Džemila Tutić iz Jasikovca podno Teočaka jedna je od najstarijih stanovnica svog kraja. Prema dostupnim papirima rođena je 1923. godište i u svojoj 97. godini ne odustaje od posta.

  • Imala sam 12 godina kada sam prvi put zapostila. Moji roditelji su bili vjernici i uz njih sam počela postiti. Od tada do danas nisam ispustila ni jedan ramazan – kaže Džemila Tutić.

Posljednjih godina otežano hoda, ali je to ne spriječava da klanja i posti. Kada nekim slučajem propusti namaz osjeća se nelagodno. Ističe kako je od Allaha dž.š. prije dvije godine tražila snagu da isposti ramazan, a ona je ispostila i taj, naredni i posti ovogodišnji.

  • Meni se čini da mi je sada mnogo lakše nego kad sam bila mlada. Tako mi je nekako lijepo postiti. Ustajem na sehur, ali ne jedem hljeb. Pojedem jogurt i popijem kafu. Nekad malo ožednim, ali što se tiče jela tokom dana se osjećam kao da sam tek ručala – kaže Džemila.

U svojih 97 godina života samo je jednom posjetila ljekare. Bila je u Tuzli na Klinici za očne bolesti zbog problema sa vidom.

  • Nikad, izuzev odlaska kod očnog ljekara, nisam išla po bolnicama. Malo me sada boli grlo, ali nikakvih drugih tegoba nemam – kaže Džemila.

U braku sa Arifom Tutićem rodila je sedmero djece. Jedna je od rijetkih koja ima unučad od svojih unučadi. U njenom kraju se kaže kako je takva osoba otišla u bijele pčele.

  • Imam 15 unučadi i 24 praunučadi, sedmero unučadi od praunučadi, otišla sam u bijele pčele – kaže kroz smijeh nana Džemila, piše Hayat. 

Život je nije mazio. Od 1967. godine je udovica nakon smrti supruga Arifa koji je radio u rudniku “Mezgraja”. Naslijedila je njegovu penziju i podizala djecu.

Inače, porodica Tutić je porijeklom iz Sjenice i u Prvom svjetskom ratu su prognani u Ustikolinu da bi u Drugom svjetskom ratu ponovo protjerani u Brčko. Arif Tutić i njegova tri brata su se skrasila u Čeliću…

  • Upoznali smo se i uzeli, ali… Kada je moj Arif umro najstarija kćerka je imala 18 godina, a preostalo šestero djece jedno drugom do za vrat. Uspjela sam ih izvesti na pravi put – s ponosom govori nana Džemila.

 

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,101FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti