14.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Nasi poljoprivrednici proizveli preko 1300 tona psenice

Poboljšanje uvjeta života stanovništva je jedan od glavnih zadataka svakog društva. Jedan od značajnih faktora kvalitete života je osiguranje sigurne i kvalitetne hrane.

Današnji proizvođači hrane susreću se s brojnim poteškoćama(cijene goriva, susa, otkupna cijena proizvoda), a gledano u budućnost problemi će biti i veći ako se ne povede računa o svim faktorima koji utječu na ovu značajnu granu industrije.

Kvalitetan faktor izhrane je i psenica gdje se na niovou Federaciji BiH godišnje bude proizvedeno 80.000 tona merkantilne pšenice. Ovaj podataki i nije tako los ako se uzme u obzir da drzava uopce nema organizovanu proizvidnju iste. Vecina zalihe psenice koju drzava BiH posjeduje je otkupna, jedan dio je od domacih proizvodjaca, dok je onaj veci uvozni, vecinom iz Madjarske i Hrvatske.
Sto se tice nasih poljoprivrednika koji su ove godine sijali psenicu(Tesanj, Usora i Doboj jug), vecina njih je svoju usjev predala u Mlin Dukat Jelah, a u zamjenu su dobili gotovo obradjeno brasno.
Pored suše koja je ove godine unistila veci dio poljoprivrednog dobra, vrijedni ljudi naseg kraja su uspjeli obraditi i predati u “Dukat” preko 1300 tona psenice, sto i nije lose uzme li se u obzir povrsina koja se trenutno obradjuje na nasem podruciju.
Cestitamo nasem vrijednom narodu!

Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti