3.8 C
Tešanj
Subota, 20 Aprila, 2024

Ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali jaja, može vam biti od velike koristi

Obično voda u kojoj kuhamo hranu završi u odvodu. Kao, na primjer, voda u kojoj se kuhala tjestenina. Ali da li ste znali da voda u kojoj su se kuhala jaja također može biti korisna i vrijedna štednje?

Voda u kojoj su se kuhala jaja je prirodno gnojivo za vaše biljke, piše metropolitan.si, a prenosi City Magazine.

Tokom kuhanja, ljuska jajeta oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijem – ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcija po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.

Kalcij je važan nutrient za biljke – za njihov rast, povećava otpornost na bolesti. Kalcij jača ćelijske zidove, aktivira enzime… Iako je nedostatak kalcija u ​​prirodi rijetkost, nije sasvim isključen. Može se javiti tamo gdje je zemlja kisela ili jako kisela, na primjer, i češće u hortikulturi.

Simptomi nedostatka kalcija mogu biti, na primer, “izgorjeli“ vrhovi listova, žutilo lišća (ali budite oprezni, to može biti i znak nedostatka drugih hranljivih tvari) ili usporen rast i razne deformacije.

Kalcij također pomaže u održavanju neutralne pH vrijednosti zemlje, osiguravajući tako idealno okruženje za apsorpciju svih hranljivih tvari koje su biljkama potrebne.

Voda u kojoj su kuhana jaja nije pogodna samo za sobne biljke. Ako imate vrt, koristite je u vrtu.

Izvor: N1

Povezane vijesti

Najnovije vijesti