19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Ne služi škola da djeca nauče matematiku i fiziku

Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, autor NTC programa koji predaje u raznim dijelovima Evrope, govorio je o nedostatku empatije kod djece u podcastu “Agelast” sa autorom i voditeljem Galebom Nikačevićem.

Kad imaju problem sa empatijom, oni se ne snalaze. Oni reaguju drugačije, mi se čudimo kako nemaju empatiju. Nama to medicina nije opisivala i njima delovi mozga ne rade dobro. Ne povezuju informacije, nemaju osjećaj za druge ljude, samo se sjetite Erika Froma, a ja ću završiti sa Dositejom Obradovićem koji je govorio ‘Učite djecu dobroti, od toga zavisi svijet.’ Da prevedemo, učite djecu empatiji, od toga zavisi budućnost države, djeca bez empatije, to je propast države. I ponoviću, učiti omladinu dobroti od toga zavisi sve. I to je to”, rekao je Rajović, a prenosi Zelena učionica.

On je kazao i šta zapravo sve djeca treba da nauče u školi.

“Nije škola da oni nauče matematiku i fiziku, nego da razvijemo kompletnu ličnost, da je sposobna da misli da povezuje, da pomogne. Skrenuće neki kad porastu, pa će neko otići u kriminal, neko ne znam gdje, al smo ih razvili izdržali smo od 14 do 18 godine. Al ako svi skrenu već sa 12 ili 14 godina, čemu mi da se nadamo. Nema puno te djece bez empatije. Ali počinju da se pojavljuju ekstremni primeri i ima ih sve više, to je problem, čak i tri ili četiri odsto je puno. Toga nikad nije bilo. I ponoviću, nisu nama djeca problem nego roditelji i mi moramo da objasnimo roditeljima neke stvari, pa će oni da objasniti djeci. A mi ne možemo do djece da dođemo, moraju roditelji da obave svoj dio posla, zato i jesu roditelji. I ko pravi granicu detetu? Pa roditelji. Ako dete nema granicu, da li on zna sebi sam da je napravi, ne umije. Izgubićemo djecu. To je suština te priče”, rekao je on na kraju razgovora, piše Zadovoljna.

Izvor: Bosnainfo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti