7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Ne sretoh humanijeg čovjeka

Otkad hodim dunjalukom, najvece iznenadjenje mi se desi ovi dana. Kada sam prvi put kontaktirao covjeka Fadil Halilović nas sugradjanin Tesnja, prijatelj i poznanik mnogih.

Istinska ljudina i borac humanista koji me je pozvao i u 15 sekundi rekao imas pare potrebne za liječenje, sto me zbunilo skroz. Nisam mogao vjerovati pa sam svog rodjaka koji je znao da sam bolesta zamolio da ode po pare, sto me nije odbio, Allah ga nagradio i da ozeni se sto prije….Donio je pare i urucio mi u ruke.

Odmah ujutro sam otisao doktoru i poceo vadit snimke vrata, kicme, ramena i ostale nalaze…Da bi me zabolio stomak i otisao sam kod doktora kojeg nebi imenovo ali je takodje human svi pricaju tako o njemu… Odmah me poslao hirurgu, koje ime nebih pominjo da bih hirurg mi rekao: “prvo sto moramo otklonit sumnju je da imas rak, kad sam to cuo noge su osijekle mi se od te pomisli.

A kobi lako podnio to.

Svjesno sam krenuo daljim stopama lijecenja i operisanja hvala Allahu uspjesno je sve bilo. Poslije operacije sam nazvo Fadila Halilovica i sa suzom u oku rekao…..Fadile Allah me pocastio sto upozna te da nije bilo tebe i para koje rodjak donese nebi ni mene bilo. Jer u firmi kojoj radim niko se ni dan danas nije udostojio da nazove da pita kako sam mislim od vodecih ljudi. Sramota poslije 10 dana koje nisam na poslu na bolovanju sam, kazu dace odbit i od plate.

Al tako kazu samo….nisam se uvjerio al sam se uvijerio da me niko iz firme nije nazvo da pita kako sam ili obisao.

Al Allah sudi i meni i njima… Nekoliko kolega me zvalo a samo jedan posijetio Allah ga nagradio da dobije papire u njemackoj jer je ljudina.Da vratim se pozivu fadia tj porukama kada je rekao nacu te u na odijelu Hirurgije tesanj… Bilo mi je smijesno jer je reao docu i nacu te…

.Ukljucili su mi infuziju i malo sam poceo kunjat, od premorenosti kad neko rece doso sam razbudim se pogledam ono Fadil Halilovoc. Nisam mogao vjerovat krenuo sam da ustanem nije dao nego sam kleknuo kao na sedzdi i poljubio ga jer nije dao da ustanem a primam infuziju….pricali smo izvadio je iz dzepa 50 eura i dao mi,takodje je dao 50 eura mom cimeru Jasminu Spahicu sinu Ahmet Aisa Spahic Ahmet Aisa Spahic jer sam rekao….da je Ahmet demobilisani borac bez primanja i losoj zivotnoj situaciji ali je postenjacina i dobar borac…..

To nije sve kada sam krenuo kuci tj otpusten zvao sam 10 osoba da dodju po mene odbili su il se nisu javili….Nazvo sam Fadila Halilovica i reko mu tako da nemam cim kuci. Hadzane docu po tebe al ne prije sat vremena….

Ja nervozan hodam po bolnici,gledam na sat i tacno sat vremena je proslo zvoni telefon mi,Fahire Fadil je evo me ispred bolnice….Mozes li molim te Fadile popet se da upoznas doktora koji me operiso….nije mu bilo mrsko,sa njim je bio i Hamza Krkalic koji moze sve posvijedocit….inace i Hamza je moj dobar prijatelj……

Upoznali su se i krenuli smo da vozi me Fadil,njegov sin i Hamza kuci….skrenuo je u apoteku i kupio mi lijekove potrebne za lijecenje,jednog nije bilo ali platio je i njega preuzecu u utorak lijek.. ..

Dovuko me kuci sijeo par minuta a ja sam mu poklonio carape sa ljiljanom,cvijet simbol Srebrenice i bijelu traku stradanje prijedorcana……Fadil mi je dao 50 eura i kutiju cigara sa reklamnim upaljacem njegove firme……sad pisem i pitam se sta dobi a sta dado.

Dobi spoznaju istine da ljudi insana ima ali u malom broju.a dadoh simbole Bosne ponosne i prkosne…..pozvo sam Emin Hasaničević i isprico mu jer Emin je postenjacina i vjerujem mu, mada mu dugujum 100km koje nikad nije zatrazio a dao mi je kad sam iso gutat sijalicu i pregled debelog crijeva…..

Samo mogu rec Allahu hvala ti kad me upozna sa tim ljudima……..Allah ih nagradio sto god pozeljeli da im se ispuni……..

Istinito djelo o covjeku bez granica, borcu za ljudska prava i postenjacini….Allahu hvala ti!”

Fahir Hadzan Bego

Povezane vijesti

Najnovije vijesti