7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Nebeski vozači po gorivo idu čak u Tešanj

Vožnja nebeskim cestama nije oslobođena putarine.

Iznosi deset odsto od cijene benzinskog avio goriva AB 130 oktana koje u BiH košta čak 4,10 KM i trenutno je najskuplje u okruženju, a ovo gorivo se prema riječima Milana Markovića, pilota i predsjednika Upravnog odbora Aero kluba „Prijedor“ može natočiti samo na jednom mjestu u BiH, u Tešnju.

„Pumpa nije na aerodromu, već na ulici pored puta. Veliko hvala čovjeku koji je jedini imao sluha da nabavi ovaku vrstu goriva možemo da letimo, jer ga nema ni na jednom međunarodnom aerodromu kod nas, ni u Sarajevu, ni u Mostaru ni Banjaluci, ni Tuzli.

Zato većina pilota, čije letjelice pokreće avio benzin, poput cesni 205, 310, pajpera, morona… ili lete sa kanisterima goriva ili prelijeću BiH , jer definitivno nisu sigurni da će kad slete ponovo uzletjeti.“, kaže Marković koji se tokom nedavnog boravka u Srbiji uvjerio da tamo cijena ovog goriva po litri košta 2,30 KMi oslobođena je čak i poreza.

Nebojša Nožinić, pilot iz Prijedora kaže da sat letenja u zavisnosti od tipa letjelice, sa šest ili sedam sjedišta, košta u prosjeku 250-350 KM.

„Od tog iznosa čak 60 odsto je cijena goriva. S druge strane koliko znam na nebu nema cesta, mada s ovom drumarinom pokušavaju da nas uvjere u suprotno.“, kaže Nožinić i naglašava da je krajnje vrijeme da ovaj problem u našoj državi izađe na vidjelo i počne da se rješava.

Milan Marković tvrdi da Vazduhopolovni savez RS-a praktično i ne postoji.

„Posljednje tri godine nisu održali čak ni Skupštinu, tako da je bespredmetno traženje njihovog komentara o ovoj priči“, objašnjava Marković.

Piloti Aero kluba „Prijedor“ su se složili da je glavni uzrok ovog problema malo tržište avijacije.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti