4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Nekada najljepše selo Europe: Ima preko 300 izvora pitke vode i nalazi se u BiH

Selo Preodac u Bosni i Hercegovini sa preko 300 izvori zvora, Nacionalna geografija je osamdesetih godina prošlog stoljeća proglasila kao jedno od najljepših u Europi.

Selo Preodac podno Šator planine, koje leži na tromeđi općina Grahovo, Glamoč i Drvar, svojim brežuljcima i proplancima prolaznike ostavlja bez daha, prenosi Danas.

Od 1958. do 1962. godine Preodac sa okolnim selima je bio općina sa preko 3.700 stanovnika, sa policijskom stanicom, poštom… Bilo je i ljudi. Prema popisu iz 1991. godine Preodac je imao 183 stanovnika, a prema posljednjem iz 2013. njih 32. Prije dvije godine tamo ih je živjelo 13.

Instagram profil selo_preodac

Selo je nadaleko poznato po svojim prirodnim ljepotama, živopisnim pejzažima, ali ono što prije svega upada u oči su brojni izvori vode za piće.

Prema riječima mještana, u selu ima više od 300 izvora pitke vode, što ga čini jedinstvenim, piše grahovo.org. Zbog mnoštva izvora i vodotokova, selo je uvijek bilo bogato vodenicama.

Međutim, odlaskom njegovih stanovnika voda se počela povlačiti. Danas su vidljiva presušena korita gde je voda tekla tokom cijele godine.

Samo selo je zdjelastog oblika, a sredina mu je najniža i podvodna. Vjerovatno je ime dobilo zbog svog položaja koji omogućava da ovuda prolazi put iz sjevernog dijela Glamočkog u Grahovsko polje i najjužnija sela Gornjeg Unca.

Od Crkvine vodi put na brežuljak Gradinu gdje se vide dobro očuvani ostaci srednjovjekovne Momčilove kule koji nažalost nikad nisu istraženi do kraja, tako da se o vremenu gradnje može samo pretpostavljati. Ono što je sigurno jeste da se radi o monumentalnoj građevini koju je sagradio neko od bosanskih vladara ili njegov bliži rođak.

Instagram Selo_Preodac

Selo Preodac sa preko 300 izvora, Nacionalna geografija je osamdesetih godina prošlog stoljeća proglasila kao jedno od najljepših u Europi.

Srednjovjekovno utvrđenje, kula vojvode Momčila i dan danas svjedoči o dugoj historiji ovog kraja, a zanimljivo je i da je oko 180 Preočana steklo fakultetsku diplomu.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti