NEOBIČNA PRIČA IZ TEŠNJA: Braća Ahmetlić najveća konkurencija jedan drugom u naftnom...

NEOBIČNA PRIČA IZ TEŠNJA: Braća Ahmetlić najveća konkurencija jedan drugom u naftnom sektoru!

13328
0
PODIJELI

Tešanjsku kompaniju HIFA osnovala su braća – Hajrudin, Izudin i Fahrudin Ahmetlić, a naziv firme je akronim njihovih imena i prezimena. Dva brata, Hajrudin i Izudin, su u naftnom biznisu i paralelno grade odvojene mreže maloprodajnih objekata diljem BiH i regije.

U razmaku od samo dva dana, braća Ahmetlić iz Tešnja, Hajrudin i Izudin, otvorili su dvije nove benzinske pumpe u BiH. Hajrudin Ahmetlić je vlasnik komapnije “Hifa petrol”, koja je izgradila lanac od 40 maloprodajnih objekata diljem BiH. Hajrudin Ahmetić je svoju 40. po redu benzinsku pumpu otvorio prije dva dana u Banjoj Luci, dok je njegov mlađi brat Izudin, vlasnik firme Hifa Oil – Euro Oil, otvorio u Gradačcu svoju 16. po redu benzinsku pumu jer je u prethodnim godinama više razvijao veletrgovinu.

alt

HIFA je zapravo u vlasništvu tri brata – Hajrudina, Izudina i Fahrudina Ahmetlića, a naziv firme je akronim njihovih imena i prezimena. Dva brata, Hajrudin i Izudin, su u naftnom biznisu i paralelno grade odvojene mreže maloprodajnih objekata diljem BiH i regije, dok je njihov najmlađi brat, Fahrudin, također privatni poduzetnik ali njegov biznis nije povezan s naftnim sektorom.

Osim naftnog sektora, koji je core business Hajrudinu i Izudinu, braća Ahmetlić imaju u vlasništvu još čitav niz proizvodnih preduzeća, uključujujući čak i prehrambeni sektor.

Primjerice, HIFA OIL kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB. Akvizicija njemačke kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL – kompanija kćerka HIFA OIL, postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu Bosne i Hercegovine.

„Hifa group“ je prije nekoliko godina kupila Zemljoradničku zadrugu „Poljoprom“, nadomak Sanskog Mosta, koja se dugo godina nalazila u stečaju, te je na taj način ova tešanjska kompanija postala vlasnik oko 12 hiljada dunuma zemljišta, kao i velikog broja poljoprivrednih objekata koji su bili u vlasništvu pomenute zadruge.

Inače, odnosi između poslovnih rivala Hajrudina i Izudina, sasvim su korektni, bratski, i za sada uspijevaju razlučiti svoj privatni i poslovni život.

Slobodna Bosna

Zanimljivosti s drugih portala:
loading...

NEMA KOMENTARA