8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Neobična priča u porodici tešanjskog advokata: Osman i Almasa Ajeti umrli u istom danu

Ugledni tešanjski advokat Osman Ajeti (76) i njegova supruga Almasa (84) ukopani su jučer poslije ikindija-namaza jedno pored drugoga uz samu obalu rječice Tešanjka na mezarluku Šehagićka.

Osman, koji je rođen u Gnjilanu na Kosovu, i Almasa kao u nekoj tužnoj bajci umrli su istog dana, u utorak, 31. januara.

Obavljena dženaza

– Osman je umro četrdesetak minuta iza ponoći, a Almasa istog dana, dvadesetak sati kasnije, nešto prije 22 sata. Eto, takva im sudbina – kaže nam Almasina sestra Emina, koju smo, zajedno sa sestrom Mejrom i sestričnom Sevletom, koje su stigle iz Zenice, zatekli u kući Ajetija.

Osman i Almasa nisu imali djece, a na bolji svijet otišli su u jednom danu.

Osman je prošle sedmice, u utorak, otišao u bolnicu, jer mu se zdravlje pogoršalo. Nekoliko dana kasnije, u nedjelju, u bolnicu je dovedena Almasa. Kažu da je inače bila relativno dobro, ali kada joj je Osman otišao u bolnicu, i ona se razboljela i legla u postelju.

– Cijeli su život proveli skladno. On je uz nju naučio naš jezik, a ona uz njega albanski i turski. Međusobno su se poštovali, a često su putovali. Znali bi otići na put i po mjesec dana. Osman je bio divan čovjek, sve nas je poštovao, pogotovo našu majku – dodaje Mejra, koja ističe da ih je njihova majka i nagovorila da se, kada su odlučili praviti kuću, presele iz Prijedora i kuću naprave u Tešnju. U kuću su se uselili 1974. godine.

Bili u Prištini

– Prvih desetak godina braka proveli su u Prištini, gdje je Osman  bio učitelj, a ona je radila u krojačkoj radnji. Kasnije je završio i Pravni fakultet, a po dolasku u Bosnu zaposlio se kao pravnik u Rudniku u Prijedoru, gdje je jedno vrijeme bio i sudija – kaže Emina.

Osman je bio i sudija Privrednog i Okružnog suda u Doboju, Općinskog suda u Tešnju, a bio je i javni pravobranilac u Doboju i Tešnju.

Ef. Haušić: Ne pamtim ovakav slučaj

Efendija Salih Haušić, koji je predvodio klanjanje dženaze supružnicima Ajeti, na naše pitanje može li se prisjeti kada je posljednji put supružnicima klanjao dženazu na isti dan, kaže da nije nikada.

– Više od 20 godina sam u službi, a ovo je prvi put da klanjam dženazu mužu i ženi koji su umrli na isti dan – kazao nam je Haušić.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti