1.3 C
Tešanj
Srijeda, 6 Decembra, 2023

Nepisano pravilo: Koliki bakšiš treba da ostavite, a da se ne obrukate

Davanje napojnica može biti delikatan aspekt putovanja, jer praksa i očekivanja variraju između zemalja.

Prema istraživanju koje je sprovela ankentna firma IouGov u nekoliko zemalja Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, rezultati su pokazali sledeće:

Velika Britanija, Nemačka, Danska i Švedska: U ovim zemljama lokalno stanovništvo obično dodaje 10% iznosa računa kao napojnicu.

Francuska, Italija i Španija: U ovim zemljama je uobičajeno ostaviti samo 5% napojnice.

Sjedinjene Američke Države: Amerikanci obično ostavljaju oko 20% napojnice. Važno je napomenuti da se u SAD-u napojnica smatra sastavnim dijelom plate osoblja u uslužnim sektorima kao što su restorani, hoteli i taksi prijevoz.

Nijemci dijele “i šakom i kapom”

Interesantno je primijetiti da su Nijemci, iako poznati po svojoj štedljivosti, često spremni da ostave napojnicu na različitim mjestima, ne samo u restoranima i kafićima, već i u frizerskim salonima, taksijima, hotelima i drugim situacijama.

S druge strane, Amerikanci su skloni ostavljanju napojnice čak i ako usluga nije bila zadovoljavajuća, dok Evropljani to obično ne čine.

Važno je napomenuti da su ovo opšti trendovi i da se praksa može razlikovati i unutar samih zemalja.

Prilikom putovanja, uvijek je dobro informisati se o specifičnostima i očekivanjima u vezi s napojnicama u određenoj zemlji ili regionu kako biste izbjegli neugodnosti ili nesporazume.

Napojnice na moru

A evo kolike napojnice očekuje ugostiteljsko osoblje u zemljama koje ćete možda posjetiti ovog ljeta.

Grčka: Praksa koja je najrasprostanjenija je da u tavernama treba izdvojiti od 5-10 posto iznosa računa kao bakšiš, a u kafićima se račun zaokružuje na evro više. U taksiju se takođe ide na zaokruživanje ukoliko ste zadovoljni uslugom.

Turska: Ovdje posebno treba biti upoznat sa običajima, zato što će skoro svi očekivati napojnicu i mogu se naljutiti na vas ako ne dobiju to što očekuju. I kod njih je 10 odsto od računa sasvim u redu kao bakšiš, ali možda prođete i tako što ih častite kojom cigaretom.

Italija: Za razliku od mnogih drugih, ovdje se ne očekuje napojnica, jer ćete na računu već imati posebnu stavku koja predstavlja naknadu za uslugu. Naravno, to ne znači da će odbiti ukoliko na to dodate još neku sitninu da pokažete zadovoljstvo i zahvalnost. Jedino u kafićima možete videti posebne tacne ili posude namijenjene bakšišu.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti