14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

Nestabilnost u svijetu ubrzala prodaju oružja iz BiH

U prvih devet mjeseci ove godine kompanije iz Bosne i Hercegovine su izvezle oružja u iznosu od 166.191.670 KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako piše u ovim podacima, listu izvoznika oružja u toku ove godine činila je 21 kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Od ukupnog oružja koje je izvezeno ove godine, ubjedljivo najveća potražnja je za domaćim bombama, granatama, torpedima, minama, raketama i slična vojna municija koje je otišlo za iznos od 153.081.441 KM.

Za nešto više od devet miliona KM je izvezeno vojnog oružja, osim revolvera, pištolja i oružja.

“U toku prošle godine je oružja iz BiH izvezeno za iznos od 196.023.892 KM, a 2021. godine za 192.875.889 KM”, piše u podacima UIO BiH. Bh. oružje je tokom ove godine najviše plasirano u Sjedinjene Američke Države za 56.083.768 KM.

Slijedi izvoz u Bugarsku za 27.098.281 KM, Saudijsku Arabiju za 15.261.598 KM, te Maleziju za 11.018.997 KM.

Sa druge strane, za tri kvartala ove godine uvezeno je oružja za oko 15 miliona KM.

“Za najveći iznos oružje je došlo iz Srbije, i to za 3.839.547 KM, Turske za 1.989.942 KM, te Češke za 1.807.717 KM”, navodi se u ovim podacima.

Slaven Ristić, vlasnik kompanije Tehnički remont iz Bratunca, rekao je za “Nezavisne novine” da je proizvodnja oružja jedna od rijetkih grana koja je veoma uspješna.

“Mi smo naslijedili ovu industriju iz bivše Jugoslavije. Namjenska industrija BiH i Republike Srpske je naslonjena na namjensku industriju u regionu, prije svega Srbije. Te firme iz BiH, Srbije i Republike Srpske imaju smisla ako funkcionišu zajedno jer je takav koncept bio i u bivšoj Jugoslaviji. Ta saradnja je i sada na jednom izuzetnom nivou. Svako ulaganje u namjensku industriju, uzimajući u obzir političku situaciju u svijetu, i te kako je opravdano i daće rezultate. Bićemo u prilici da zaposlimo dosta više ljudi i da budemo vidljiviji na mapi svijeta kada je namjenska industrija u pitanju”, naglasio je Ristić.

Dodao je da su na nedavno održanom sajmu naoružanja u Beogradu predstavili svoje multifunkcionalno lako taktičko vozilo koje je dobilo impresije od svjetskih proizvođača.

“Do sada smo oružje izvozili kupcima iz Namibije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Etiopije.  Sjeverna Afrika i Bliski istok su naša glavna tržišta. Saradnja u komponentama je sa NATO paktom i EU”, kazao je Ristić.

Na pitanje da li je došlo do povećanja cijena oružja zbog inflacije, Ristić odgovara da potražnja diktira cijenu.

“Vidimo da je rat u Ukrajini i sva skladišta municije i oružja iz država našeg okruženja, a koje su članice NATO-a, su prazna. Sve one moraju sada da obnove svoje zalihe, te to i čine, pa je potražnja velika. Smatram da će u narednih pet ili deset godina potražnja biti dosta veća, jer živimo u svijetu u kojem su nestabilne situacije i mnoge krize”, zaključio je Ristić.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti