16 C
Tešanj
Petak, 1 Decembra, 2023

Netflix snimio dokumentarac o zatvoru u Zenici, britanski novinar proveo sedam dana sa zatvorenicima

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije Inside the World's Toughest Prisons.

Seriju vodi britanski novinar Raphael Rowe, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa Zenica tako se našao u “društvu” zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke.

Bosna je uz bok Rusiji

Dokumentarac počinje podsjećanjem na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, “a to je stvorilo jedan od najvećih europskih problema – trgovanje oružjem, drogom i ljudima”, govori Rowe pa nastavlja:

– Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih europskih zemalja po organiziranom kriminalu.

Rowe je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je “zenički zatvor na strašnom glasu”.

U ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubistvo i organizirani kriminal), Eldin (osuđen za prevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati.

Kakva droga, fuj

– Ne granaj rukama dok sa mnom razgovaraš. Ja ne dozvoljavam – jedna je od prvih rečenica koje mu je rekao Elvis.

Rowe i Elvis će poslije “popraviti” odnos, a saznat u zeničkom zatvoru bio je i njegov brat Samir.

Eldin za sebe kaže da su on i otac u ratu bili u koncentracionom logoru, poslije rata je radio za EUPM, a onda, tri sedmice prije vjenčanja, pijani vozač ubio je ženu s kojom se trebao vjenčati. Kaže da je nakon toga “pukao”.

Novinar je pričao i sa čuvarem Borisom Skokom koji je u KPZ-u duže od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna “reformacija” zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom.

U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, “osoba od ranije poznata” i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.

– Kakva droga, fuj. Samo reket govori Hatić britanskom novinaru. 

– Ima tu stvari i za koje sam osuđen, i za koje nisam osuđen. Takav sam kakav sam. Nikad se neću promijeniti.

Rowe je razgovarao i sa Jasminkom Jašarevićem. Hercegovina i danas pamti dobro zločine koje je počinio: Kantonalni sud u Mostaru za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotografa Ante Točne Borasa 2005. osudio ga je na 42 godine zatvora.

Kaže da je osim njih dvoje ubio još dvije osobe… Jašarević je otkrio i neke posebne detalje o ubistvu Borasa, prenosi Avaz.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti