22.9 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Nevjerovatna priča najvećeg prevaranta u BiH

Prije 15-ak dana, pomalo naivno, razgovarajući sa advokatom Omarom Mehmedbašićem upitah ga za komentar na nerijetke konstatacije javnosti da je pravosuđe rak rana bh. društva. Pitanje je naivno jer je iluzorno očekivati potvrdu takvih konstatacija od nekog ko je zapravo dio tog pravosudnog sistema.

Da je to pitanje suvišno, a tačan odgovor lako dokučiv, pokazatelj je već legendarni Eldin Komad zvani Nino, čovjek koji svojim djelima podsjeća na Franka Abagnalea, po kojem je snimljen film „Catch Me if You can“. U srijedu je, po ko zna koji put, ovaj prevarant lišen slobode. Posljednji u nizu prekršaja je unajmljivanje automobila na prevaru, u kojem je izazvao i saobraćajnu nesreću, a nakon svega je uspio i pobjeći iz policijske stanice.

Naime, nedugo nakon izlaska iz mostarskog zatvora u kojem je proveo mjesec dana, Komad je u Sarajevu od Mirze Bašića unajmio automobil „Škoda Fabia“, tvrdeći da je uposlenik Granične policije BiH, te da mu je potreban automobil za put u Mostar. Naravno, sve vrijeme je koristio lažno ime, a istog popodneva je na ulazu u Mostar učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Policija ga je privela jer nije imao dokumenta, ali je Komad uredno išetao iz policijske stanice na slobodu.

Već ranije su mediji pisali o različitim Komadovim „poduhvatima“, a dio istih nije dospio do novinarskih tastatura ili policijskih izvještaja. Akter jednog od njih je bio i Sarajlija, kojeg ovom prilikom nećemo imenovati, a koji je za Source.ba portal ispričao na koji ga je način Komad pokušao prevariti.

„Supruga i ja smo odlučili iznajmiti stan koji posjedujemo i to smo namjeravali uraditi preko agencije za nekretnine ‘Ingenium’. Upravo su nas iz te agencije kontaktirali i objasnili da stan želi unajmiti uposlenik NATO-a u BiH, koji je zapravo zadužen za jedno visokorangirano lice koje dolazi iz Engleske i namjerava ostati u Sarajevu duže vrijeme. Ljudi iz ‘Ingeniuma’ su doveli tog uposlenika NATO-a u stan, te su nam rekli da damo njemu ključeve, a on će nam odmah za narednu godinu platiti 50.000 KM. Mi smo mu dali ključ i on je boravio u stanu nekoliko dana, sve vrijeme nas zavlačivši za novac. Istini za volju, zavlačio je i agenciju koja je očekivala postotak od sklapanja ugovora, ali je njihova greška jer nisu na vrijeme provjerili vjerodostojnost njegove priče“, priča naš sagovornik, te dolazi do dijela u kojem mu postaje sumnjiva cijela priča.

„S obzirom da nam nije dao novac, odlučio sam provjeriti da li je on zaista uposlenik neke strane organizacije, pa sam zvao i predstavništvo NATO-a, OHR i svi su mi rekli da ne poznaju tu osobu. Zapravo, zanimljivost je da u OHR-u kao šef osiguranja radi Edin Kovač (kako se Eldin Komad predstavljao, op.a.) i kada nazovete i pitate da li tu radi osoba sa tim imenom i prezimenom, dobijete potvrdan odgovor, ali se radi o drugoj osobi. Upravo nam je pravi Edin Kovač pomogao da se cijeli slučaj rasvijetli. Neprestanim pozivima sam mu dao do znanja da želimo odustati od namjere da iznajmimo stan. On je jedno jutro samo javio da je ostavio ključeve u policijskoj kućici kod zgrade u blizini Željezničke stanice. Ja sam otišao po ključeve, koji su zaista ostavljeni tu, a policajka mi je rekla da joj ih je ostavio ‘neki ćelavi momak koji se predstavio kao kolega'“, priča naš sagovornik i otkriva da je tokom ovog niza događaja upoznao još nekoliko osoba od kojih je Komad na isti način „unajmio“ stan, te zatim ukrao sav vrijedan namještaj iz njega.

Slične prevare je Komad izvodio po cijeloj BiH i to u posljednjih nekoliko godina. Još u junu 2010. je u Tuzli lišen slobode.

„Službenici policije MUP-a TK u srijedu oko 19:00 sati u ulici Obala Zmaja od Bosne u Tuzli su uhapsili 27-godišnjeg Eldina Komada iz Čapljine, nastanjenog u Sarajevu, zbog više krivičnih dijela lažnog predstavljanja i prevare koje je počinio na području Tuzle, kao i nedozvoljenog posjedovanja oružja“, stajalo je u tom policijskom izvještaju.

Prilikom pretresa automobila „Audi A6″ i sobe u motelu „Royal“, koje je koristio Komad, pronađen je pištolj sa oko 50 metaka, za koje isti nije posjedovao potrebnu dokumentaciju.

Komad je uhapšen u maju 2011., nakon što ga je prijavilo nekoliko Mostaraca koji su mu dali novac za bezbjednosne usluge koje im je obećao, i to u jednom slučaju 2.000, a u drugom 1.200 maraka. Komada su prijavili i stanodavci kojima je ostao dužan više od 2.500 maraka za korištenje apartmana u naselju Balinovac.

Uhapšen je i u januaru 2013., te sproveden u KPZ Mostar. Tada je Komad, inače bivši uposlenik međunarodnih snaga u BiH, „viđenijim“ Mostarcima nudio agentske usluge, predstavljajući se kao jedan od šefova Evropske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN), te zauzvrat tražio novac. Zbog više prevara osuđen je na 18 mjeseci zatvora, a za njim je raspisana potjernica 2012. godine, nakon što se 9. avgusta nije vratio sa dopusta. Zanimljivo je da mu je prije tog bijega preostalo još samo 17 dana do kraja odsluženja kazne. Nedugo nakon bijega, odnosno nepovratka sa dopusta, uhapšen je jer je J.N. iz Konjica prevario u vezi s „nekim vozilom“.

Prije dvije godine je stanovnicima sarajevskog naselja Alifakovac na prevaru uzeo 8.000 KM, kada im je obećao da će im osigurati zaposlenje. Nakon što je došao do novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca u Barama kod kojega je na prevaru želio iznajmiti stan na godinu dana.

„Izdajem stan na Alifakovcu. Nazvao me muškarac i predstavio se kao Edin Masleša, zaposlen u EUFOR-u, i pitao hoću li mu izdati stan. Pogodili smo se na 500 KM, ali s tim da mu za taj novac čistim stan, kuham i peglam garderobu“, ispričala je nakon tog događaja za Dnevni avaz Nađa I.

Komad je kod nje stanovao 24 dana, tokom kojih je ispričao da mu je supruga, koja je bila trudna, poginula u saobraćajnoj nesreći, da su mu roditelji bili u logoru i da su trenutno u Americi. Komad je pobjegao ne plativši joj stanarinu. Odnio joj je čak i ofingere iz ormara.

„Dok je bio tu, rekao mi je da u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru traže dva radnika, da je plaća 1.200 eura, da će dobiti službeni auto, te pitao imam li mu koga preporučiti. Moj sin je već uposlen, a znajući da Dženad, sin komšinice, nije, rekla sam joj za taj posao. Ona mu je, jer je rekao da treba ljude počastiti, dala 500 eura jer u tom trenutku nije imala više. Roditelji prijatelja njenog sina koji se zove Admir, koji, također, nije uposlen, dali su 3.000 KM da i njihovog sina uposli. Goran mu je, također, dao 3.000 KM za posao, a Jasna za mjesto sekretarice 1.000 KM. Dženada i Admira je čak uvodio u EUFOR-ovu bazu da vide gdje će raditi. Poslao ih je, također, da izvade uvjerenje o nekažnjavanju i liječničko“, ispričala je Nađa I.

Komad se 27. maja 2013. godine u Rent-a-car agenciji „Karoserija“ iz Posušja predstavio kao zaposlanik Ambasade SAD-a, te unajmio vozilo „Škoda Octavia“, nakon čega nije izvršavao obaveze iz ugovora o najmu. Sarajevska policija je kod njega pronašla ključeve, a zatim i automobil, koji je vraćen.

Na sličan način je unajmio i „Ford Focus“ iz čapljinskog autosalona „Ivanković“, koji nije vratio. Tada se predstavio kao Edin Marić, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za BiH, tvrdeći da u ime visokih dužnosnika treba unajmiti automobil. Otkriveno je da se Komad, koristeći „Ford Focus“, predstavljao na području općine Ilidža kao inspektor Uprave za indirektno oporezivanje.

U Banja Luci je policija prilikom hapšenja Komada od njega oduzela „Mazdu“ za kojom je FUP raspisao potragu.

U oktobru 2013. je pokušao prevariti rent-a-car agenciju “GD marketing” iz Sarajeva. Kontaktirao je vlasnika agencije Sanjina Goluba, jer je želio unajmiti vozilo „Golf 6“ na 72 dana. On se predstavio kao savjetnik zaposlen u USAID-u pod imenom Nermin Salihović. Tokom telefonskih razgovora koristio je i imena Eldin i Elvedin. Međutim, zanimljivo je da je pokušao unajmiti vozilo na ime Michaela Bloomberga, gradonačelnika New Yorka!

Vozilo su trebali koristiti i Frank Moss, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Zavoda za konzularne poslove State departmenta, te Mario Herera, poznat po prijavi da je mučen u jednoj policijskoj stanici u Danskoj 2009. godine. U e-mailu koji je Komad poslao Golubu, priložio je i skeniranu Bloombergovu vozačku dozvolu koju je skinuo s interneta. Tako je naveo ime i prezime gradonačelnika, broj vozačke dozvole izdate 17. novembra 2011. godine, a koja vrijedi do 28. februara 2017. godine i koja je izdana u New Yorku u SAD-u. Golubu se učinilo da je sa zahtjevom sve uredu. Međutim, kada je želio provjeriti broj telefona (063/366-533), za koji je prevarant kazao da je službeni, vidio je da broj nije na pretplati.

„Kada smo se susreli u ‘Holiday Innu’, počeo sam sumnjati u njega. Pravio se da na engleskom jeziku razgovara sa svojim šefom. Kazao sam mu da po vozilo mora doći osoba koja će ga voziti i ona treba potpisati ugovor. On je želio da na njegovo ime napravim ugovor, na što ja nisam pristao. Tražio sam da razgovaram s njegovim šefom, ali je to vješto izbjegao“, ispričao je Golub.

„Bilo mi je sumnjivo što je kazao da radi za USAID, a e-mail je poslao s nekakve adrese OHR-a RS. Te dvije institucije nemaju nikakve veze. Kazao mi je da će trojica Amerikanaca koja će koristiti vozilo odsjesti u ‘Holiday Innu’. Preko prijatelja sam provjerio imaju li rezervacije i dobio sam negativan odgovor“, dodao je Golub.

Varao je i u oktobru 2014. godine, kada je uhapšen u Kladnju, gdje je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima tako što je, nakon što „pronađe greške“ u radu u tim objektima, tražio novac kako ih ne bi prijavio nadležnim organima.

Uhapšen je i u januaru ove godine i to u Sarajevu. Ovaj put je prevaru napravio u Doboju, lažno se predstavljajući kako bi se domogao iPhonea 6, koji se prodavao preko internet oglasnika. Naime, Komad se javio prodavaču mobitela Bernardu Pešiću kazavši mu da je policajac DGS-a i da želi kupiti pomenuti telefon. Sa Pešićem se dogovorio da će preuzeti telefon tako što će na njegovu adresu poslati brzu poštu. Naredni dan je na Pešićeva vrata pozvonio muškarac koji je na sebi imao odijelo BH Pošte i odgovarajuči obrazac. Vlasnik telefona je prema dogovoru poslao telefon. Komad se odvezao automobilom „VW Passat“ koji je iznajmio od kuće „Bosna Speed“.

Protiv Komada je Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona podiglo dvije optužnice. U prvom slučaju Komad se tereti da se predstavio kao član Parlamenta u Sarajevu koji je zainteresovan za kupovinu laptopa. Oštećenom je ponudio cijenu od 1.000 KM i kazao kako će poslati uposlenike brze pošte „24VIP“ po laptop. Komad je došao u Ljubuški, prerušio se u vozača brze pošte, preuzeo laptop, te dao oštećenom primjerak lažnog ugovora, nakon čega je otišao s laptopom koji je prodao za 400 KM. Prema drugoj optužnici, Komad se tereti da se Lj. K. lažno predstavio kao uposlenik Ministarstva odbrane u Sarajevu i rekao da je zainteresovan za kupovinu laptopa. Potom je slijedio isti scenarij kao u prvom slučaju.

Ovo je samo dio bogatog opusa ovog varalice. Uzimajući u obzir prethodna iskustva, ne možemo očekivati duži ostanak iza rešetaka, ali priče poput ove mogu doprinijeti tome da neka od njegovih narednih potencijalnih žrtava osujeti namjere i spasi svoju imovinu.

(Nedim Pobrić)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti