13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Nevrijeme širom BiH, snažan vjetar rušio stabla i nosio krovore

Snažan vjetar olujne jačine koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak uveče, izazvao je značajnu štetu u više dijelova zemlje.

Posebno pogođeno mjesto bilo je Vrbanjci kod Kotor-Varoši, gdje su krovovi kuća nošeni vjetrom, kako potvrđuju fotografije koje su objavljene na Facebook stranici BHMeteo.ba.

Pored Kotor-Varoši, olujni vjetar je također prouzrokovao štetu u Bihaću, Prijedoru, a građani Banje Luke prijavljuju da su doživjeli udare vjetra orkanske jačine.

Nevrijeme u Bihaću

Olujno nevrijeme i udari vjetra od 90 kilometara na sat, rano jutros su u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK) uslovili brojne prekide u snabdijevanju električnom energijom. Pričinjena je i velika materijalna šteta na privatnim i poslovnim, kao i objektima kolektivnog stanovanja. Porušeno je drveće na više lokacija u središtu Bihaća i okolici.

-U skoro svim općinama i gradovima našeg kantona došlo je do brojnih prekida na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. Najviše problema sa snabdijevanjem električnom energijom evidentirano je u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi i Ključu. Zaprimljene su i dojave o pričinjenoj materijalnoj šteti, te porušenom drveću na više lokacija. Svi raspoloživi timovi od jutros su na terenu – saopćeno je iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite USK, prenosi Fena.

Prema dojavama građana Bihaća, najviše štete pričinjeno je na krovnim konstrukcijama, ili kao posljedica pada krhotina i polomljenog drveća.

Na svu sreću, prema dosad prikupljenim informacijama, nema nastradalih, a sve nadležne općinske, gradske i kantonalne službe već satima su na terenu.

Snažno olujno nevrijeme zahvatilo je jutros i Srebrenicu gdje je vjetar obarao stabla i oštetio nekoliko krovova.

Vjetar obarao stabla u Srebrenici

Podsjetimo, Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) su u svom zvaničnom saopćenju kako idućih dana u Bosni i Hercegovini očekuje se promjenjivo i nestabilno vrijeme, povremeno s kišom pa i u obliku pljuskova.

“Izraženije padavine izgledne su u petak (03.11.) i u nedjelju (05.11.) naročito u južnim, jugozapadnim i zapadnim područjima. Početkom sljedeće sedmice (od 06.11.) lagana stabilizacija vremenskih prilika. Slaba kiša je još moguća u ponedjeljak i utorak, a od srijede slijedi stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina”, navodi se u saopćenju.

Za sve kriv južni vjetar

Još jedna netipično topla noć iza nas, utvrdili su na stranici BHmeteo.

Ponovo je bilo lokacija koje se čitavu noć nisu spuštali ispod 20 stepeni, Banja Luka i Tuzla kao jutarnje temperature mjere 23 stepena. Neki ovaj mjesec nazivaju i studenim. Za sve je krivac pojačan južni vjetar koji nikako da nas popusti.

Širom zemlje ima umjerene i jake, lokalno olujne udare.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti