29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Nezapamćen sukob na makarskoj plaži, letjele čaše, ali i šake

Makarska je tijekom posljednjih nekoliko godina počela voditi bitku s kupačima koji noću na plaži ostavljaju svoje ručnike kao “rezervaciju” za jutarnje mjesto na kupalištu, ali i s prodavačima kukuruza, krafni i stolnjaka duž obale.

Međutim, borba s “kukuruzarima” otišla je predaleko pa su se tako na šetnici glavne gradske plaže zaštitari tvrtke “Bilić-Erić” potukli s mladim prodavačem. Ako se pitate zašto red na plaži kao i do sada ne uvode komunalni redari, onda ćemo vam reći da je ta zadaća od lani pripala licenciranim čuvarima spomenute tvrtke.

Ljetni angažman četvorice “čuvara plaže” provodi gradska tvrtka “Makarska obala” u čijem se resoru nalaze lučki poslovi, od priveza i odvoza brodova, preko pomorskih agencijskih poslova, do održavanja plaža. Zaštitari su se s “kukuruzarom” najprije verbalno sukobili, a onda i potukli usred bijela dana ispred kafića na šetnici uz kupalište, piše Slobodna Dalmacija.

Razbijale su se i čaše naočigled zapanjenih turista i sugrađana, i to, kako doznajemo, kada su čuvari od prodavača hrane zatražili na uvid osobnu iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu. Prema službenom izvješću Policijske uprave splitsko-dalmatinske, makarski policajci zaprimili su dojavu kako su zaštitari koje je angažirala lokalna vlast za nadzor na plaži, zadržali jednu osobu koja je obavljala prodaju kukuruza.

– Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako u događaju nema elemenata kaznenog dijela koje se progoni po službenoj dužnosti ni prekršaja čije sankcioniranje je u nadležnosti policije.

U odnosu na postupanje zaštitara prema osobi, Policijska postaja Makarska izvijestiti će Ravnateljstvo civilne zaštite u Splitu. Na mjesto događaja izišao je i komunalni redar – navodi se u odgovoru Policijske uprave.

Zašto je gradska tvrtka za red na plaži angažirala licencirane zaštitare, upitali smo Antu Bilića, direktora “Makarske obale”, koji tvrdi da je angažman četvorice licenciranih “čuvara” zakonska obveza tvrtke.

– Zaštitari nadgledaju red na plaži, od ležaljki do nelegalnih prodavača kukuruza i krafni čime se brinu za sigurnost sugrađana i turista. Odmah nakon incidenta, zaštitarska služba je suspendirana dok se ne provede istraga nakon koje će savjetnik za sigurnost odlučiti što i kako dalje.

“Makarska obala” ne podržava nikakav oblik nasilja koje ni pod razno nije primjereno ni prema gradu ni turistima i domaćima – ističe Bilić kojeg smo upitali koliko javna tvrtka plaća radnike “Bilića-Erića”, ali odgovor nismo dobili, premda je nejasno kako gradsko poduzeće može biti netransparentno.

– Plaćanje nije informacija za javnost kao ni ime savjetnika za sigurnost – tvrdi direktor.

Potom smo Dražena Nemčića, šefa komunalnih redara, upitali smiju li zaštitari angažirani od strane gradske tvrtke na javnim površinama legitimirati ljude što je isključiva ovlast policije.

– Zaštitari imaju gotovo sve ovlasti policije. Prema Zakonu o zaštitarskoj službi, plaža koju zaštitari čuvaju je koncesionirano područje koje se vodi kao štićena zona pa zaštitari smiju od građana tražiti na uvid osobnu iskaznicu – naglašava Nemčić.

Slično je kazao i gradonačelnik Zoran Paunović.

– U Makarskoj, i to posebno na plaži, ljudi ne mogu raditi ono što ih je volja, a posebno prodavači kukuruza koje treba sankcionirati u koordiniranoj akciji zaštitara i policije. Zaštitari su imali prava legitimirati prodavača kukuruza koji je sigurno prvi počeo svađu – kaže prvi čovjek grada kojeg smo također pitali koliko “Makarska obala” plaća “vanjske usluge” na kupalištu, ali nam nije znao reći odgovor:

– Plaćanje zaštitara ne bi trebalo biti tajno, ali možda tako stoji u ugovoru između zaštitarske i gradske tvrtke.

Komentar vezan uz tučnjavu na kupalištu odmah smo zatražili i od tvrtke “Bilić-Erić”, ali ga još nismo dobili.

Privatna zaštita dopuštena unutar i oko objekta

Kako bismo doznali imaju li zaštitari pravo legitimirati ljude na javnim površinama, proučili smo Zakon o privatnoj zaštiti u kojem je, među ostalim, navedeno da se poslovi privatne zaštite obavljaju unutar i oko štićenog objekta, oko štićene osobe te na javnoj i drugoj površini, unutar perimetra zaštite. Ovlasti zaštitara, ali samo unutar štićenog objekta i oko štićene osobe do granice prostora za čije su čuvanje zaduženi čuvari su: provjera identiteta osoba, davanje upozorenja i zapovjedi, privremeno ograničenje slobode kretanja, pregled osoba, predmeta i prometnih sredstava, osiguranje mjesta događaja, uporaba čuvarskog psa, tjelesne snage i vatrenog oružja.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti