Nezapamćen sukob policije i migranata u Sarajevu

Nezapamćen sukob policije i migranata u Sarajevu

14
0
PODIJELI

Sinoć je u kampu Blažuj u Sarajevu izbio nered u kojem su povrijeđena dva policajca, a prevrnuta su i dva policijska automobila. Slični sukobi nisu zapamćeni u Bosni i Hercegovini, ali ni regiji.

U srbijanskim kampovima je dolazilo do nereda, međutim ne ovih razmjera, u Bosni i Hercegovini je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti USK pokušale blokirati ulazak migranata u kanton, a s druge strane, na graničnom prijelazu Maljevac okupili su se migranti koji su kamenje bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

Do nereda u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali u drugi kamp premjestiti jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba

“Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba”, saopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi “žive” na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti nemire, no prizori koji su ostali nakon ovoga su dva prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. Jednom dijelu kampa, gdje je sve počelo, policija novinarima uopće nije dozvolila da priđu.

NEMA KOMENTARA