27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Nikada nije odustajala: Rodila u 53. nakon 25 godina pokušaja

Nakon 25 godina nade, boli i suza napokon je postala majka. Helen Dalglish (54) nikada nije odustala od svog sna da rodi dijete. Kaže da se sad osjeća kao da je u raju

Na kraju, kada dobijete to malo čudo, zaboravite na 25 godina patnje i neuspjelih odlazaka na medicinski potpomognutu oplodnju. Gledala sam dolje u svoj trbuh, koji je postajao sve veći i veći, i pomislila: “Jel’ ja to sanjam?”. Čak ni sada dok je gledam ne mogu vjerovati da sam mama. To je nadrealno –  rekla je  Dalglish iz Glasgowa nakon što je rodila kćerku Daisy Grace.

Toliko je silno željela dijete da nije odustala niti nakon 21. neuspjelog pokušaja da zatrudni i potrošenih oko 116.000 eura.

Helen se u 20-im godinama života preselila iz Škotske na Kipar sa svojim tadašnjim suprugom, a u dobi od 28 godina krenula je s pokušajima da dobiju dijete. Ubrzo su se vratili u Škotsku gdje su otišli na razna testiranja kako bi shvatili zašto ne može ostati trudna, no testovi nisu ništa konkretno pokazali pa su ljekari postavili dijagnozu “neobjašnjiva neplodnost”.

– Pregledi na Kipru su dali naslutiti da se potencijalno radi o problemu vezanom za položaj moje maternice, ali ljekari u Škotskoj se nisu zabrinuli – prisjetila se.

Kaže da su najprije četiri puta pokušali sa intrauterina inseminacijom, gdje se sperma stavlja izravno u maternicu, no bez uspjeha, a nakon toga su prešli na IVF, postupke izvantjelesne oplodnje.

Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja Helen je ostala tri puta trudna, ali je pobacila.

– Do tog trenutka imala sam 42 godine i jednostavno se nisu držali. Došla bih do otprilike devete ili desete sedmice trudnoće i pobacila – nastavila je i dodala da je čak pokušala sa donorskim jajnim stanicama.

– Shvatila sam da je možda jedina šansa da konačno pristanem na korištenje donorskih jajnih stanica, ali uprkos tome što su stvorili 10 jakih embrija, svi su nestali – rekla je.

– Odlučila sam da neću više ništa raditi. Pokušala sam preći preko toga, ali mi se stalno vraćala misao o majčinstvu. Tada sam pronašla Dunya Fertility Center u Kireniji, to mi je bila zadnja nada – dodala je.

Vratila se u Paphos na Kipru sa svojim sadašnjim partnerom i odlučila pokušati još jednom.

– Nisam namjeravala napraviti taj zadnji tretman. Moj otac je bio ozbiljno bolestan kod kuće u Škotskoj i preminuo je. Mama je rekla da bih trebala pokušati još jednom. Moj tata, prije nego što je preminuo, pitao je majku: “Šta bih joj mogao poslati s neba?” a ona mu je rekla: “Molim te, pošalji joj dijete”. To mi je na kraju dalo dodatni poticaj da ipak opet pokušam – ispričala je Helen.

Ostala je trudna iz drugog pokušaja u kiparskoj klinici. Kad je emailom dobila rezultate testiranja i potvrdu da u sebi nosi dijete, rasplakala se. Nazvala je u suzama mamu, a ova je mislila da plače jer ponovno nije uspjelo.

– Bile su to suze olakšanja i sreće. Mislim da je moj tata morao imati nešto s tim, on mi je poslao tu bebu – dodala je.

Tokom trudnoće Helen je razvila dijabetes i preeklampsiju, stanje koje uzrokuje visoki krvni pritisak ali nije marila za to, jedino o čemu je razmišljala bio je dan kad će napokon vidjeti svoje dijete.

Rodila je zdravu djevojčicu u 53. godini života i napokon osjetila kako je to biti majka.

– Kad smo došli kući, briznula sam u plač. Osjećala sam kao da me 25 godina tuge napušta – prisjetila se i naglasila koliko uživa u djetetu.

– Ona je smirena, opuštena i sretna beba. Ona je toliko draga, vrijedilo bi ju čekati još 25 godina. Osjećam se kao u raju, jer bila sam vrlo blizu godina kad se više ne može učiniti ništa. Želim zahvaliti osoblju, ljekarima i svima u klinici – rekla je, a prenosi Mirror.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti