10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Njegovo veličanstvo majstor: Skupi su, dolaze odmah ili imaju liste čekanja, a neki su nervozni jer su ih žene naljutile

U Bosni i Hercegovini moguće je pronaći majstore doslovno za sve što vas zanima, ako je suditi po brojnim oglasima na internetu, posebno na društvenim mrežama gdje mnogi imaju svoje stranice. No u zavisnosti da li vam treba vodoinstalater, stolar, električar, moler, građevinar…, morat ćete sačekati na njihove usluge.

To čekanje nekada traje nekoliko dana, mjesec, pa čak i nekoliko mjeseci. Bilo kakvi građevinski radovi zapravo su postali prava glavobolja, građani se žale da su skupe usluge, da je skup materijal, a i da su majstori prezauzeti.

Keramičari i moleri u našoj zemlji već imaju svojevrsne “liste čekanja” od po čak nekoliko mjeseci. Nešto manje čeka se kod električara, ali je i njih teško naći.

Iako kvalitetni majstori u BiH mogu mjesečno inkasirati i više nego ljekari, trend odlaska je neumoljiv. Uprkos rastu cijena usluga na domaćem tržištu, za mnoge je odlazak u inostranstvo još bolja opcija. A oni koji su super snalažljivi rade i u domovini i u inostranstvu.

– U sezoni bude više posla, u zimskom periodu je to manje. Zbog toga tokom sezone 20 do 30 dana neko može čekati na naše usluge, a zimi je to znatno manje. Znatno je kraće. Cijene ne mogu govoriti, to na mjestu dogovaramo zavisno od situacije. Ove zime nema puno posla, ljeti ima – kazao nam je moler čiji kontakt smo pronašli na OLX-u.

Drugi oglas koji smo pronašli na OLX-u nudi usluge električara, vodoinstalatera, bravara i stolara, a pozivom na ponuđeni broj javio nam se majstor sa diplomom pravnika, koji nam je kazao da su sa njim u timu još dva majstora i svi znaju raditi poslove koje su naveli.

Pitali smo ga koliko dugo njihova mušterija čeka na uslugu električara.

– Zavisi, ako nekome treba zamijeniti sijalicu, a vjerujte ima i takvih poziva, to može isti dan. Oni koji razvode struju neće otići zbog sijalice na adresu, a mi hoćemo – kaže majstor i pravnik koji nam nije kazao svoje ime.

Objašnjava da svaki zanatlija ne radi sve, konkretnije u “mehaničarskim radionicama rade samo određene poslove, kugle i krajnice recimo, ali neće pregledavati glavu motora”.

Muški frizer radi samo muške frizure, a imate i muškog frizera koji rade i ženske. To je sve individualno. Za neke veće zahvate na teren izlazimo za dan, dva, tri… Sve zavisi. Ne čekaju sigurno 15 dana, ali nekada kada je u našem timu bio i keramičar, čekali su od 7 do 10 dana. Mi radimo popravke stolarske. Ne radimo naprimjer kuhinje čiju narudžbu čekate i po mjesec dana, u najboljem slučaju. Sad sam babi od 80 godina objašnjavao zašto jedan šaraf ne može da dođe na mjesto gdje je ona zamislila. Kažem joj: “Gospođo, evo vam bušilica, hajte to vi napravite, zašto ste mene zvali?” Ako je mladi bračni par nestašan bio noć prije pa polomio krevet, onda ja odem i popravim to. Uglavnom niko ne čeka dugo na naše usluge – zaključio je majstor koji nam je otkrio da ga je već ujutro naljutila žena koja se probudila pored njega, a onda raznorazni zahtjevi mušterija.

Na internet stranici “Majstor u kući 24 sata” osim usluga koje nude istaknute su i cijene.

– Cijene naših usluga se definišu po radnom satu bez obzira na to o kojoj vrsti usluge se radi. Formirane su u zavisnosti od vremenskog perioda tražene intervencije. Cijene nisu iste od 8 do 17, od 17 do 20 i od 20 do 8 sati. U večernjem terminu su veće za 30 posto i 100 posto. Prvi radni sat sa dolaskom naplaćuju 50 KM plus PDV. Drugi radni sat je 30 KM plus PDV. Cijene vikendom su za 50 posto skuplje u odnosu na redovne u terminu od 8 do 17 sati subotom, a od 17 sati subotom pa do ponedeljka do 8 sati cijene su skuplje za 100 osto u odnosu na redovne. Važno je napomenuti da se navedene cijene odnose na usluge jednog servisera. Ukoliko je neophodna istovremena intervencija i drugog servisera na istoj lokaciji, ta usluga se naplaćuje dodatnih 50 posto na postojeće cijene. Za intervencije koje zahtijevaju više od pet radnih sati, cijena se dogovora po uvidu posla – istaknuto je na stranici, piše Faktor.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti