18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Njemačka ide u totalno zatvaranje: Angela Merkel sprema najstrožije mjere do sada

Njemačka će po svemu sudeći još produžiti i pooštriti epidemiološke mjere.


Naime, prema pisanju najtiražnjeg njemačkog dnevnika Bild.de, očekuje se da će njemačka kancelarka Angela Merkel 25. januara, na sastanku s premijerima 16 saveznih pokrajina, razmotriti nove rigoroznije korake u borbi s pandemijom.

Bilo bi to, kako se navodi, uvođenje najoštrijeg zatvaranja do sada – “megalockdowna”, kako ga naziva Bild.


Situaciju dodatno otežava činjenica da je protekle sedmice, u četvrtak, u Njemačkoj zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa na dnevnoj razini, iako već mjesecima traju stroge epidemiloške mjere kojima se pokušava obuzdati pandemija i smanjiti pritisak na zdravstveni sistem.

Prije toga, 8. januara, Njemačka je zabilježila i najveći broj smrtnih slučajeva kada je umrlo 1.188 pacijenata zaraženih korona virusom.


Podsjećamo, shodno mjerama koje su na snazi, u zemlji su od početka novembra zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu.


Ove mjere su postepeno pojačavane, pa bi tako naredba da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga trebala ostati na snazi najmanje do kraja januara.


Kancelarka Angela Merkel i drugi članovi vlade već su, međutim, upozorili da bi mjere mogle biti produžene i nakon januara, i to sve do aprila.


Sada se najavljuje da će, pored svih mjera koje su već na snazi i koje su “zatvorile njemačko stanovništvo”, njemačka kancelarka 25. januara, na sastanku sa premijerima 16 saveznih pokrajina, razmotriti sljedeće korake u borbi s pandemijom koji će biti još rigorozniji i teži. Dokle?

Povezane vijesti

Najnovije vijesti