28.8 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Njemačka uvod strogi lockdown. Ukida se čak i javni prijevoz

Od sljedeće sedmice Njemačka bi se, zbog mutacija virusa iz Velike Britanije, mogla “potpuno zatvoriti”, a njemački mediji taj priejdlog Angele Merjkela  nazivaju ‘Mega -Lockdown’.

Prema pisanju Bilda, kancelarka Angela Merkel planira uvesti nova ograničenja korone sljede sedmice, 20. januara, koja će vjerojatno biti teža nego ikad.

Bild piše da će Merkel na hitno sazvanoj konferenciji premijera provesti radikalno pooštravanje prethodno primjenjivih mjera lockdowna u Njemačkoj.

Navodno je kancelarku zabrinula nova mutacija virusa iz Velike Britanije, koja je nedavno prvi put otkrivena u Njemačkoj. Stoga želi “zemlju gotovo u potpunosti zatvoriti”.

Bild spominju sljedeće promjene pravila o kojima će se sljedeće sedmice (moguće 20. januara) razgovarati na konferenciji s premijerima saveznih država:

– obustava lokalnog i međugradskog javnog prijevoza
– “Stvarna zabrana kretanja”.
– FFP2 maska obavezna za cijelu zemlju.

Međutim, još nije potvrđeno da će se te mjere stvarno provesti.

Tako da zasad ostaje otvoreno hoće li se od sljedeće sedmice u Njemačkoj doista uvesti još stroža pravila zaključavanja. Međutim, cijela stvar ne izgleda potpuno nerealno.

Tek je u četvrtak predsjednik Instituta Robert Koch, Lothar Wieler (59), izričito preporučio pooštravanje pravila o koroni. Prema njegovu mišljenju, “još uvijek ima previše iznimaka”, a postoji “prostor za poboljšanje na svim područjima” za još oštrije mjere.

Neki premijeri također su se založili za produženje lockdowna i strožija ograničenja.

Premijer Bavarske Markus Söder iz CSU-a pozvao je na zahtjev za maskom FFP2, a druge savezne države predložile su puni zahtjev za rad od kuće.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti