20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Njemački industrijski div “na silu” pokušava preuzeti firmu Enker iz Tešnja!

Nakon što je njemačka kompanija Schunk Ingenieurkeramik GmbH ranije ove godine započela proces dubinske analize kompanije Enker d.d. Tešanj s ciljem uspostave poslovne saradnje ili moguće akvizicije, cijeli sučaj je dobio neobičan zaplet, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, 23. maja ove godine održan je sastanak predstavnika firme Schunk Ingenieurkeramik GmbH sa članovima Uprave Enkera.

Tim sastankom je krenuo i proces dubinske analize tešanjske firme. Krajnji ishod je, kako je tada rečeno, još neizvijestan i bit će poznat tek po okončanoj analizi, kada će se znati da li će se njemačka firma odlučiti na poslovnu saradnju ili na kupovinu Enkera.

No, u međuvrenu su se počele dešavati čudne stvari.

Schunk Ingenieurkeramik je, naime poslao novo pismo namjere na adresu Enkera i pojedinim dioničarima, ali ne svim, s elementima koji imaju karakter moguće namjere preuzimanja, odnosno kupovine dionica pojedinih dioničara.

Uprava Enkera je ustanovila da ovakvo ponašanje nije u skladu sa zakonom, te je na taj način na njega i odgovorila.

Međutim, u vrijeme razmatranja drugog pisma, Upravi su se obratili brojni dioničari s pritužbom kako se na njih od strane nekih lica, dioničara i advokata vrši pritisak da svoje dionice prodaju.

– Sugerišemo dioničarima koji su izloženi ovim pritiscima da o istima obavijeste nadležna tužilaštva zbog mogućeg počinjenja krivičnog djela – navodi se u informaciji koje je dioničarima uputila Uprava Enkera.

Uprava Enkera također je sastavila informaciju koju će podnijeti nadležnim organima, nakon konsultacija sa advokatima, o mogućim krivičnim djelima u ovom kontekstu kao i kršenju advokatske tajne i narušavanja povjerljivosti u vezi s ovim pismima namjere.

Inače, Schunk Group je njemački gigant koji ima godišnje prihode od preko 1,2 milijardu eura. Grupacija ima više od 9.000 zaposlenih a posluje u čak 26 država širom svijeta.

S druge strane, tešnjski Enker prošle godine je imao prihode od skoro devet miliona maraka i poslovao je pozitivno. Enker je tvronica svjećica I tehničke keramike, piše Biznis Info.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti