Nominacija Muzeja Tešanj za Europski muzej godine 2014.

Nominacija Muzeja Tešanj za Europski muzej godine 2014.

517
0
PODIJELI

U srijedu, 18.09.2013. godine JU Muzej Tešanj posjetila je sutkinja i korespodentica Europskog muzejskog foruma Željka Kolveshi i sekretar Nacionalnog komiteta ICOM-a Alma Leka.

Povod posjeti bio je nominacija Muzeja Tešanj za Europski muzej godine 2014. (EMYA), u kategoriji malih muzeja. Evropski muzejski forum (EMF) svake godine objavi javni poziv za nominaciju. Ove godine nominovana su 22 muzeja iz Europe čije su zemlje članice Vijeća Europe.

Prije radnog sastanka upriličen je prijem gostiju kod Načelnika Općine Tešanj Suada Huskića, kojem su prisutvovali: Željka Kolveshi, Alma Leka, Jasmin Mandžukić i Mensura Mujkanović. Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj podršci Općine Muzeju Tešanj, kojom prilikom je iskazano puno razumijevanje spram budućeg razvoja ove ustanove. Nakon prijema kod Načelnika Općine u prostoru Muzeja Tešanj započeo je radni dio sastanka, odnosno evaluacija dosadašnjih aktivnosti, nakon čega je uslijedila posjeta Eminagića konaku i Starom gradu Tešanj.

Sutkinji Europskog muzejskog foruma predstavljen je rad Muzeja Tešanj od njegovog osnutka, a najveći akcenat je stavljen na rad sa publikom, koja je konzument svih aktivnosti Muzeja. Informacije o nominaciji Muzeja Tešanj bit će dostavljene krajem decembra 2013.godine. U slučaju pozitivnog odgovora, predstavnici Muzeja Tešanj učestvovat će u svečanom programu nominacije, koja će se održati u maju 2014. godine u Tallinu, Estonija.

NEMA KOMENTARA