9.5 C
Tešanj
Utorak, 23 Aprila, 2024

Nord-Ent sa holandskim partnerom osniva novu firmu u Tešnju

U okviru Aftercare programa sa partnerima, 17. aprila 2014, predstavnici FIPA-e, Zeničko-dobojskog kantona i Općine Tešanj posjetili su firmu Nord-Ent doo Tešanj gdje su razgovaranli sa direktorom Nazifom Hamzićem. r
Vlasnik firme je „Pilat&Pilat Produkties“ iz Holandije.
Nord-Ent posluje u oblasti drvne industrije. Posjeduje proizvodnu halu, površine cca. 1500 m2, sa priključenim skladištem za suhu dasku od 500 m2. Posjeduje također skladište za prirodno sušenje daske i ostale materijale površine 600 m2 i cca. 5000 m2 koji su planirani za buduće proširenje firme.
Proizvodni pogoni se nalaze u industrijskoj zoni Bukva u Tešnju, na putnoj relaciji Tešanj-Doboj.
U firmi je zaposleno 39 radnika, od čega 35 radnika u proizvodnji, a 4 radnika u administraciji i upravi. Svih 35 radnika u proizvodnji su visokokvalificirani i obučeni za proizvodnju namještaja od masivnog drveta i posjeduju veliko iskustvo. Prosječna starost uposlenih je 32 godine.
Firma posjeduje modernu opremu za proizvodnju namještaja. Sve mašine su na najnovijem stepenu tehnike i garantiraju obradu drveta po najvišoj kvaliteti. Osnovna sirovina (drvo) je kompletno porijeklom iz Bosne i Hercegovine.
Namještaj se završno tretira sa uljem i/ili sapunom, što je poseban vid obrade namještaja. Miris drveta se može osjetiti, i ovaj vid obrade nije štetan za zdravlje.
Navedena firma je već započela sa aktivnostima na uspostavi nove firme sa novim holandskim partnerom pod nazivom Lockwood. Firma bi početkom 2015 godine trebala zapošljavati 25 novih radnika i predstavljati novu investiciju na području Općine Tešanj u iznosu od 2,5 miliona KM.
U okviru Aftercare programa realizova je posjeta i kompanijii Algoja doo Tešanj gdje je razgovarano sa direktorom Smailom Medarićem i rukovodiocem sektora nabavke i prodaje Azrom Delić.
Algoja doo je dio grupacije Algoja-Linpac.
Grupacija Algoja-Linpac predstavlja uspješan primjer zajedničkog ulaganja slovačkog i bh. investitora. Ova kompanija članica je Linpac grupacije iz UK.
Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja i prodaja ambalaže i strojeva za prehrambenu industriju. Kompanija kontinuirano ulaže u proširenje proizvodnih kapaciteta sa ciljem postizanja međunarodne konkurentnosti. Tome u prilog govori činjenica nedavne nabavke jedine takve potpuno automatizirane mašine za proizvodnju ambalaže za vakuum pakovanje u ovom dijelu Europe.
Ovo je još jedna tešanjska firma sa ostvarenim prometom iznad 1,5 miliona KM i izvozom od 70% ukupne proizvodnje na tržišta regiona, Švedske i Španije.
Uvedeni sistemi upravljanja kvaliteta prema zahtjevima standarda ISO 9001 i HACCAP su dokaz međunarodne konkurentnosti navedene firme.
Razvijen je visok stepen suradnje sa nadležnim na lokalnom nivou i prostoru BiH, saopćeno je iz FIPA-e.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti