28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Nova afera na pomolu: Kako je BH Telecom dodjelio pola miliona KM za finansiranje kampanje SDA?

Javno preduzeće „BH Telecom“ na čijem čelu se nalazi Sedin Kahriman, koji je i ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, dodjelilio je privatnom udruženju Filipa Mursela Begovića oko pola miliona KM kako bi promovisao lik Bakira Izetbegovića u dijaspori, a sve s ciljem animiranja birača na ovogodišnjim izborima.

Begović je glavni urednik radikalnog sedmičnog magazina „Stav“ čiji je izdavač firma Simurg Media, a koja je vlasnik i režimskog portala „fakor.ba“.

Kako bi se omogućilo „legalno“ izvlačenje novca iz javnih preduzeća za potrebe predizborne kampanje SDA, osnovano je Udruženje Centar za dijasporu ”Mreža“. Na čelu ovog udruženja nalazi se urednik radikalnog sedmičnika „Stav“ – u kojem je jedno vrijeme bila angažovana i Jasmina Izetbegović, kćerka predsjednika SDA – Filip Mursel Begović dok je na mjesto predsjednika Centra za dijasporu „Mreža“ postavljen Adis Tanović. 

S obzirom na to da je udruženje osnovano i da prema važećim zakonima ona ima pravo primati sredstva javnih preduzeća, na scenu je stupila oprobana matrica SDA. Na sastanku sdirektorom BH Telecoma Sedinom Kahrimanom dogovoreno je da BH Telecom „investira“ u privatno udruženje Filipa Mursela Begovića, a da se investirana sredstva iskoriste za promociju Bakira Izetbegovića u dijasporu i to u izbornoj godini. 

Podsjećanja radi, Kahriman je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i predsjednik Kadrovske komisije SDA Sarajevo. Iako se nalazi u direktnom sukobu interesu on i dalje obnaša funkciju direktora BH Telecoma jer, zbog opstrukcija na federalnom nivou vlasti, ne postoji tijelo koje bi moglo utvrditi sukob interesa Sedina Kahrimana. 

No vratimo se priči o finansiranju SDA kampanje sredstvima javnog preduzeća. Kako bi se stvorio privid zakonite raspodjele novca od Udruženja Centar za dijasporu ”Mreža“ zatraženo je da na svojim skupovima i facebook stranici istaknu obilježja BH Telecoma, tačnije paketa „moja web tv INO“. Kako saznajemoto je urađeno pod izgovorom da na taj način tužilaštvo neće moći utvrditi elemente krivične odgovornosti direktora BH Telecoma, Filipa Mursela Begovića i samog vrha SDA.

Tako je SDA, kako tvrde naši izvori, izvukla oko pola miliona KM iz BH Telecoma i upampala ih direktno u predizbornu kampanju Bakira Izetbegovića. Novcem BH Telecoma plaćani su hoteli, zakupi i ishrana ljudima koji su radili na kampanji SDA, s sve pod krinkom animiranja dijaspore da izađe na izbore. 

Važno je istaći kako je Udruženje Centar za dijasporu ”Mreža“radilo samo i isključivo u interesu SDA. Dakle, intencija udruženja nije bila da bh. dijaspora izađe na izbore i glasa za nekog od ponuđenih kandidata već da izađe i podrži direktno Bakira Izetbegovića. Na projekat animiranja dijaspore i rad za Udruženje Centar za dijasporu ”Mreža“ prekomandovan je i Zijad Ljevaković koji je zajedno s Filipom Murselom Begovićem radio na terenu i pokušavao uvjeriti bh. dijasporu da izađe na izbore i podrži predsjednika SDA. 

Ljevaković je ranije bio zaposlen kao savjetnik za dijasporu u kabinetu Bakira Izetbegovića u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a prije toga je radio savjetnik reisul-uleme Husein ef. Kavazovića, ali i Šefika Džaferovića. 

Novcem BH Telecoma tako je plaćena predizborna turneja kadrova SDA po Njemačkoj. Podsjećamo, Centar za dijasporu „Mreža“ u periodu od 18. 11. 2021. do 29. 11. 2021. organizovao je niz manifestacija u dijaspori, a na kojim su seobraćali isključivo kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA). 

„Na manifestacijama će kao govornici i specijalni gosti biti prisutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović s delegacijom, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, načelnici općina Jajce (Edin Hozan), Travnik (Kenan Dautović), Sanski Most (Faris Hasangebović), Konjic (Osman Ćatić), Breza (Vedad Jusić), Doboj Istok (Kemal Bratić), narodni poslanik u Skupštini RS Senad Bratić, generalni konzul BiH u Njemačkoj Began Muhić i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić“, saopćeno je iz Centra za dijasporu „Mreža“.

Evidentno je kako su svi navedeni „govornici i specijalni gosti“ u suštini kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) i kako na turneji u dijaspori nije bilo nijednog premijera, ministra, gradonačelnika ili načelnika koji je član nekih drugih političkih opcija. Filip Mursel Begović ciljano nije na turneju nije pozvaonijednog načelnika iz Kantona Sarajevo, a ni gradonačelnike Tuzle, Zenice, Bihaća ili pak Goražda. Do danas je ostala nejasna i uloga predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafera Alića na turneji kadrova SDA.

Kako su trošena sredstva BH Telecoma direktno za promociju Bakira Izetbegovića i kadrova SDA pitanje je za nadležne pravosudne institucije.

Izvor: pressmediabih.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti