23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Nova godina u Sarajevu: Dubioza Kolektiv skuplja od Dine Merlina za 100.000KM

Gradonačelnica Benjamina Karić otkrila je da je budžet za centralnu novogodišnju proslavu u Sarajevu 350.000 KM.

– Potpisan je ugovor na 350.000 konvertibilnih maraka. U tih 350.000 KM je uključena, pored samog nastupa Dubioze, i produkcija, vatrometi, sama bina, dakle, svi propratni troškovi – kazala je Karić prilikom gostovanja na N1.

Na pitanje voditeljice Emele Burdžović da li je u to uključena i promocija, gradonačelnica je odgovorila da nije.

Nažalost tu nemam projekciju, budući da su do sada većinom promociju Nove godine radile kolege u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo – rekla je Karić.

Svi detalji oko proslave Nove godine u Sarajevu bit će saopćeni na press konferenciji koja je zakazana za petak. Ovogodišnja proslava Nove godine poreske obveznike u Kantonu Sarajevo koštat će, sada je već poznato, 350.000 KM.

Podsjetimo, najposjećeniji novogodišnji doček u Sarajevu bio je 2017. godine, kada je na Trgu Bosne i Hercegovine bilo više od 80.000 posjetilaca.

Novogodišnji doček na kojem je nastupio Dino Merlin poreske obveznike je koštao 250.000 KM.

– Hoćemo da Sarajevo bude prva destinacija u regionu kada je u pitanju doček Nove godine, poručio je tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, navodeći da će doček Nove godine koštati oko 213.000 plus PDV, dakle, oko 250.000 maraka.

Tadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je tada se radi o 16. tradicionalnom dočeku Nove godine na otvorenom.

– Od prošle godine razmišljamo kako napraviti manifestaciju regionalnog karaktera, jer su nam turistički potencijali i turizam mnogo bitni. Zahvaljujemo Vladi Kantona Sarajevo s kojom organiziramo ovaj projekat, kao i svima koji učestvuju. Grad Sarajevo izdvaja 100.000 KM, a Kanton 150.000 KM. Postavljamo nove standarde u organizaciji, želimo da privučemo što veći broj turista u naš grad. Zapitajmo se šta to znači za taksiste, hotelijere, ugostitelje i ljude koji će od toga najviše profitirati – kazao je tada Abdulah Skaka.

I poslije Dine Merlina na novogodišnjim dočecima u Sarajevu nastupale su muzičke zvijezde, a, prema dostupnim informacijama, budžeti su bili:

  1. – Zdravko Čolić (249.988 KM)
  2. – Hari Mata Hari (199.999 KM)
  3. – Željko Joksimović (291.915 KM).

Sarajevo je u 2022. godinu ušlo bez centralnog gradskog dočeka.

Na kolegiju Gradskog vijeća usvojen je prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić da novac koji bi trebao biti izdvojen za javni doček Nove godine bude usmjeren za liječenje oboljele djece. Novac se rasporedio 50 posto za djecu oboljelu od raka i 50 posto za djecu oboljelu od šećerne bolesti. Ukupno je u humanitarne svrhe izdvojeno 50.000 KM.

Gradonačelnica je tada dobila pohvale javnosti da nije rastrošna i da je humanitarka. Međutim, prosta računica na osnovu ranijih godina govorila je da je Sarajevo na gubitku jer je ostalo bez velike zarade od posjetilaca iz regiona, a koja se mjeri milionima.

Prethodna Gradska uprava na čelu sa Abdulahom Skakom godinama je promovirala “Sarajevo – Novogodišnji centar regije”. Ovo je postao svojevrsni brend koji je dolaskom nove administracije na čelu sa Karić i Vladom KS na čelu sa Edinom Fortom, praktično ugašen prenosi crnahronika.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti