0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Novalić penzionerima obećao povećanje penzija koje je već zakonski zagarantovano!

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić, održali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s rukovodstvom Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH na čelu sa Redžom Mehićem, te Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH predvođenih Ivom Kožulom. Razgovaralo se o aktuelnom materijalnom položaju penzionera i mogućnostima za povećanje penzija.

Predstavnici Vlade FBiH iskazali su opredjeljenje da se od 1. januara 2023. godine, omogući akontativno usklađivanje penzija za 11,1 posto, pod uslovom da Budžet FBiH za narednu godinu bude usvojen. To bi značilo da bi penzioneri povećanje od 11,1 posto mogli dobiti s redovnom isplatom januarskih penzija, ukoliko Parlament FBiH usvoji Budžet FBiH.

Riječ je o usklađivanju koje se, u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Penzije uvećane na taj način isplaćuju se retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja.

Kako je pojašnjeno na današnjem sastanku, s obzirom na dosadašnje neslužbene pokazatelje rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u ovoj godini, procjena je da će taj iznos 15. aprila 2023. godine biti značajniji, ali se mora sačekati zvaničan podatak koji Zavod objavljuje u aprilu. Međutim, kako penzioneri ne bi čekali do tada, a uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, opredjeljenje Vlade je da se omogući akontativno povećanje od 11,1 posto od početka januara, a ukoliko u aprilu taj postotak bude i veći bit će retroaktivno isplaćen.

Premijer Novalić najavio je da će se na ovosedmičnoj sjednici Vlade naći donošenje Prijedloga Budžeta FBiH za narednu godinu.

– Jasno nam je da je april daleko i da moramo naći način da što prije dodatno povećamo penzije. Kada smo 2018. godine donosili Zakon o PIO, koji je konačno donio redovnost isplata penzija, gdje smo uveli propise da je Vlada njihov garant, jer se one sada isplaćuju iz federalnog budžeta, te smo tim zakonom uredili i mogućnosti redovnog i vanrednog usklađivanja, niko nije mogao predvidjeti svjetsku inflaciju i situacije koje smo imali ove godine usljed krize u Ukrajini. Sada je očigledno da će se Zakon morati opet dopunjavati kako bi se moglo reagirati već u momentu kada inflacija prelazi pet posto – izjavio je premijer Novalić

Radi provođenja današnjeg prijedloga o akontativnom povećanju, direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić najavio je da će se to rješenje naći na sjednici Upravog odbora ovog zavoda nakon što Budžet FBiH za 2023. godinu usvoje oba doma Fedralnog parlamenta, stoji u saopćenju iz federalne Vlade.

Kome je potreban prevod ovog saopćenja: Iako su penzioneri tražili vanredno povećanje, riječ je o povećanju penzija koje će biti ionako povećane po već usvojenim zakonima. U isto vrijeme malo raniju isplatu uslovljava usvajanjem budžeta, iako još uvijek nije poznato da li će Novalić biti novi premijer Vlade FBiH.

Ukratko, Novalić je nezadovoljnim penzionerima danas ponudio ono što će svejedno dobiti.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,404FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti