16.8 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Novalićeva Vlada, na sreću bivša, nenamjenski rasporedila 4,5 miliona KM… Kome je ‘otišao’ novac?

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, izrazila je sumnju da je Vlada FBiH u starom sazivu, na čelu s Fadilom Novalićem, ta sredstva utrošila nenamjenski.

Na Budžet Federacije BiH za 2023. godinu usvojen je amandman kojim se za izradu glavnog projekta za izgradnju brze ceste Sarajevo – Tuzla tražilo 4.500.000 KM.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, izrazila je sumnju da je Vlada FBiH u starom sazivu, na čelu s Fadilom Novalićem, ta sredstva utrošila nenamjenski.

Tim povodom slala je pitanja i resornom ministarstvu i Cestama Federacije BiH. Odgovori su, kaže, potvrdili njene sumnje.

– Iz odgovora Vlade koji sam dobila jasno je da se ne radi o istom projektu. Oni su ta sredstva usmjerili na izradu glavnog projekta za modernizaciju postojeće magistralne ceste. Da sredstva nisu usmjerena namjenski vidljivo je iz toga kome su data, a to su Ceste Federacije. Da je riječ o brzoj cesti, kako je u amandmanu traženo, sredstva bi bila data Autocestama Federacije BiH. U odgovoru koji sam dobila od Cesta FBiH stoji da oni nisu zaduženi za brze ceste. Dakle, za 4,5 miliona KM promijenjena je namjena sredstava koja je usvojena kroz amandman na budžet. Promijenjena je bez konsultacija s predlagačima, bez bilo čega što bi je eventualno moglo učiniti opravdanom. Sad imam bojazan da se krenulo u utrošak tih sredstava te ću iz tog razloga što hitnije tražiti sastanak s novoimenovanom ministricom saobraćaja u Vladi FBiH, kako bismo pokušali to spriječiti – navodi Marinković-Lepić u svom saopćenju te dodaje:

– Ovakvo postupanje prethodne Vlade pokazuje da smo kao većina u Parlamentu FBiH imali pravo što smo se trudili da na dnevni red stavljamo tek ono što je u datom momentu bilo nužno dok se ne formira nova Vlada, jer ko zna šta bi Vlada Fadila Novalića, na sreću bivša, bila spremna učiniti s onim što mi usvojimo bez obzira na posljedice koje takvi postupci mogu imati na građanke i građane, piše (DEPO PORTAL/ad)

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti