17.2 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Novčana kazna umjesto zatvorske za ratni zločin u Jelahu

Kantonalni sud u Zenici prihvatio je molbu Atifa Krkalića da mu se kazna jednogodišnjeg zatvora za ratne zločine u Jelahu zamijeni novčanom kaznom, prenosi BIRN – Justice Report.

Penzionisanom policajcu iz Tešnja Krkaliću je ostavljen rok od mjesec dana da plati novčanu kaznu od 36.000 KM umjesto jednogodišnje kazne zatvora na koji je osuđen zbog maltretiranja civila srpske nacionalnosti 1992. godine u Jelahu (općina Tešanj).

Dan zatvora, kako stoji u odluci Kantonalnog suda u Zenici, bit će izjednačen sa 100 KM. Stoga, ukoliko ne uplati cjelokupan iznos, ostatak vremena će provesti u zatvoru.

U Krkalićevom zahtjevu za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom se navodi da je “porodičan čovjek, da se pokajao i korektno se držao tokom postupka, a počinjeno djelo nije proizvelo štetne posljedice”. Kantonalno tužilaštvo nije se protivilo ovom zahtjevu.

Kantonalni sud u Zenici je u odluci istakao da se “novčanom kaznom postiže svrha kažnjavanja, da se radi o starijoj osobi koja nije ranije osuđivana, da je od počinjenja djela prošlo puno vremena te da po oštećena lica nisu nastupile trajne i neotklonjive štetne posljedice”.

U maju prošle godine, Kantonalni sud u Zenici proglasio je Atifa Krkalića, nekadašnjeg policajca iz Tešnja, krivim za zločine nad civilima i osudio ga na godinu dana zatvora.

Krkalić je proglašen krivim da je fizički maltretirao tri civila srpske nacionalnosti prilikom ispitivanja o posjedovanju oružja u junu i julu 1992. godine u ugostiteljskom objektu “LM” u Jelahu (općina Tešanj).

Prikom izricanja presude, Kantonalni sud je odredio “maksimalno ublaženu kaznu zatvora” jer se Krkalić korektno držao tokom suđenja, te obzirom da je porodičan čovjek.

“Sud je imao u vidu da oštećeni nisu bili duže zadržavani i da nisu pretrpjeli teže tjelesne povrede, mada je nesumnjivo da su u to vrijeme bili fizički maltretirani i da su pretrpjeli tešku bol”, navodi se u presudi.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe.

Klix.ba/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti