13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Novembar u pčelinjaku – vlaga pčelama smeta više od hladnoće

Novembar znači smanjenje radova oko pčela. Stariji nazivi ovog mjeseca u pojedinim krajevima bili su: vsesvetčak, veternjak, zmiščak, dok samo latinsko ime mjeseca november dolazi od riječi novem (deveti), jer je to bio deveti mjesec Rimskog kalendara kad se godine još nisu brojale od rođenja Isusa Krista kao danas, već od osnivanja Rima.

U ovom mjesecu pčele polako počinju svoj “zimski san”, pa dok neke životinjske vrste polako već hiberniraju u svojim jazbinama, one na području zadnjeg legla rade klupko.

Do sada ste trebali obaviti sve potrebne korake koje smo na ovom portalu pokušali opisati jednostavnim rječnikom, a vezane su uz uzimljavanje zajednica i radove na pčelinjaku.

Otvaranje košnica od ovog mjeseca više se ne prakticira kod imalo ozbiljnih pčelara iako ni to više naravo nije “Sveto pismo”. Uostalom kao ni većina stvari u pčelarstvu.

U ovom mjesecu izlaze iz legla i posljednje pčele koje će druge godine dočekati toplije proljetne dane i prehraniti prve generacije u idućoj 2023. godini. Kod malo slabijih košnica s manjim brojem to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tokom novembra što još naravno ovisi o godini.

Nepotrebno trpanje novinskog papira 

U jesenima koje su toplije i vremenski stabilnije kao ovaj taj se događaj odvija kasnije, a u hladnijim i na višim nadmorskim visinama prema prirodnom bioritmu ovih insekata zbog hladnije klime nešto ipak ranije.

Pčele kao što smo već naučili ulaze u klupko na temperaturama 9-12°C što opet ovisi o jačini svake zajednice i stanju zaliha hrane. Pa tako dok u proljeće i za vrijeme zimskih pročisnih letova nešto slabije zajednice izlaze ranije, a jače s većim zalihama hrane kasnije, kod ulaza u klupko je situacija obratna. Jače će zajednice u klupko ući kasnije od slabijih – s manjim brojem pčela i kod njih su mogući izleti na temperaturama do 10 ili 11°C.

Svakako je korištenje sistema za nadzor košnica i tokom zimskih mjeseci korisno kao i u vrijeme unosa nektara. 

Ukoliko u ovom ili idućim mjesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama pčele će shodno tome širiti i skuplati klupko, izlazit će češće na pročisne letove. To je naravno s jedne strane dobro, međutim tada pošto su aktivnije trošit će više i brže pripremljene zalihe hrane.

Iako mnogi upravo u novembru počinju s utopljavanjem zajednica, do februara je bitnije osigurati pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Hladnoća im smeta manje od moguće vlage koja se može javiti u košnici pa kapati po pčelama u klupku.

Trpanje na desetine kilograma novinskog papira oko i na košnicu ne samo da nije estetski lijepo već je i dokazano sasvim nepotrebno. Košnica bi trebala biti utopljena na način da s vanjskih stranica gubi što manje topline. To se radi jedino zbog legla, a sada novog više neće biti i dakle, utopljavanje u novemrbu je potpuno nepotrebno.

Početkom mjeseca dovršavamo uzimljavanje zajednica, prije nadolazećih zimskih dana završavamo uređenjem okoliša pčelinjaka, u slučaju snježnih padavina čistimo leto košnice, po potrebi vršimo tretiranje zajednica protiv varoze, počinjemo s pretapanjem voska, osiguravamo mir i slično. Svi radovi uglavnom se preusmjeruju na radove s opremom u radioni van dohvata samih uzimljenih košnica.

Počinjemo s obnovom nastavaka ili praznih košnica izvan pčelinjaka, okvira i slično, piše Agroklub.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti